NAJPOTRESNIJA FOTOGRAFIJA IZ BEJRUTA: Bolnica u ruševinama, a ona ne ispušta bebe iz ruku (FOTO)

Novosti online

05. 08. 2020. u 10:00

НАЈПОТРЕСНИЈА ФОТОГРАФИЈА ИЗ БЕЈРУТА: Болница у рушевинама, а она не испушта бебе из руку (ФОТО)

Foto: EPA

NAKON strahovitih eksplozija koje su u utorak poslepodne razorile velike delove Bejruta, štete će se, nažalost, još dugo sabirati - kako materijalne, tako i one ljudske.

Glavni grad Libana je devastiran, stradale su i mnoge bolnice, a jedna od njih je i bolnica "Beirut Roum". Upravo tamo, tačnije na njenom odeljenju za ginekologiju i akušerstvo, nastala je jedna od najpotresnijih fotografija koja dočarava očaj, tugu, bespomoćnost i svu tragediju koji su zadesili libansku metropolu.

Naime, fotograf Bilal Javič snimio je mladu medicinsku sestru koja u naručju drži tri novorođene bebe, okružena ruševinama, krhotinama stakla, istovremeno pokušavajući da uspostavi telefonsku vezu i poslati apel za pomoć njenim kolegama, lekarima i pacijentima.

- Nakon 16 godina fotografisanja za medije i puno ratova... Mogu samo da kažem da nisam video ništa slično ovome čemu sam danas svedočio, pogotovo ispred bolnice "Roum"... Ova heroina zamotala ih je i čuvala unutar bolnice, uspostavljala pozive uprkos prekidu komunikacija, sa troje novorođenčadi u rukama, okružena desetinama tela i ranjenicima - napisao je autor fotografije na svom Fejsbuku.

Ista ta bolnica, koja radi od 1902. godine i zbrine najmanje 350.000 pacijenata godišnje, sad, nakon neviđene katastrofe koja je zadesila Bejrut, muku muči i s nestašicom krvi.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)