NA KOVID 19 "PUCAJU" SA SVIH STRANA: Trka naučnika u bici protiv virusa korona ušla u finiš

I. Stanojević

22. 07. 2020. u 15:14

TRKA istraživačkih timova širom sveta za efikasnu i bezbednu vakcinu protiv virusa korona ušla je u finiš.

НА КОВИД 19 ПУЦАЈУ СА СВИХ СТРАНА: Трка научника у бици против вируса корона ушла у финиш

V.N.

Iz dana u dan stižu vesti da su naučnici na pragu da "potpišu" cepivo koje bi moglo u kratkom roku da uđe u masovnu upotrebu. Od 155 potencijalnih vakcina, 23 su u fazi testiranja na ljudima, a jedna od dve kineske, zasnovana na adenovirusu Ad5, odobrena je za ograničenu upotrebu, najpre na vojnicima. Rusija je juče objavila da je njena vakcina na pragu masovne proizvodnje cepiva protiv korone.

I prema optimističkim najavama naučnika iz Oksforda, njihova vakcina koja u telu pokreće dva odbrambena mehanizma, mogla bi da se pojavi već u septembru. U testiranjima, organizmi više od hiljadu ispitanika počeli su da razvijaju antintela i T-ćelije koje se bore protiv virusa korona. Vakcina, koja se pravi od genetski modifikovanog virusa, uzročnika prehlade kod šimpanzi, imitiraće virus korona i imuni sistem čoveka, naučiće kako da ga napadne.

Velika Britanija je već naručila 100 miliona doza ove eksperimentalne vakcine, čiju licencu u rukama drži farmaceutska kuća "Astrazeneka". Nije, međutim, sigurno da će se pojaviti u septembru, kako je najavljeno. Imuni odgovor ispitanika dobijen je u ranoj fazi ispitivanja, a da bi ušla u masovnu upotrebu pre kraja godine, potrebno je da se ispune tri uslova, tvrdi glavni istraživač Sara Gilbert.

U izjavi za Bi-Bi-Si, Gilbertova objašnjava da je neophodno potvrditi efikasnost vakcine u kasnim fazama ispitivanja, a zatim proizvesti dovoljne količine. Tu je i organizacioni uslov, odobrenje regulatornih tela za hitnu upotrebu. Oksfordski naučnici se, zbog određenih tehničkih problema na teritoriji Britanije, uzdaju u rezultate kasne faze koja je u toku u Brazilu i Južnoj Africi, a uskoro startuje u SAD.

Tanjug

 

I privatna kineska kompanija "Sinovak Bajoteh" ušla je u treću fazu ispitivanja. Prve dve faze testiranja neaktivne vakcine "koronavak" na 743 dobrovoljca, pokazale su da nema ozbiljnih sporednih efekata i da se sprovodila imunološka reakcija. U Brazilu se gradi postrojenje za proizvodnju sto miliona doza ove vakcine godišnje.

- "Bajonteh" iz Nemačke i američki farmaceutski gigant "Fajzer" objavili su pozitivne preliminarne rezultate zajedničke vakcine. Eksperimentalna vakcina, pod oznakom BNT162b1, oslanja se na genetski kod koji se ubacuje u ljudske ćelije da bi stvorio antitela, naročito prilagođena virusu korona - kaže Ugur Sahin, izvršni direktor "Bajonteha".

I vakcina koju je stvorila američka biotehnička kompanija "Moderna", spada u projekte u poodmakloj fazi razvoja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)