SAMIT LIDERA EU: 12 sati u razgovorima o budžetru i fondu za oporavak

Tanjug

17. 07. 2020. u 22:55

LIDERI EU 27 već punih 12 sati zasedaju na samitu u Briselu u pokušaju da se dogovoe oko predstoječeg sedmogodišnjeg budžeta i fonda za oporavak EU od posledica krize COVID-19.

САМИТ ЛИДЕРА ЕУ: 12 сати у разговорима о буџетру и фонду за опоравак

Foto: Depositphotos

Prvi neposredni sastanak lidera EU 27 posle pet meseci pauze zbog mera za suzbijanje širenje epidemije korona virusa, počeo je jutros u 10 časova i još traje u Briselu.

EU lideri su trenutno na večeri koja je organizovana nakon dve plenarne sesije i mnoštva sastanka u različitim formatima.

Pre večere, oglasio se češki premijer Andraj Babiš koje je ocenio da umesto da se približavaju dogovoru, lideri su sve dalje od kompromisa.

”Mišljenja o velični fonda za oporavak su znatno različita. Videćemo da li će biti dogovora danas, pre mislim da neće”, poručio je Babiš.

Na dnevnom redu samita je predlog predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela koji je predložio budžet EU od 1.074 milijarde evra za period od 2021. do 2027. i Instrument za oporavak od 750 miljardi evra.

Koplja unutar EU se u velikoj meri lome oko veličine, uslova i otplate sredstava iz instrumenta za oporavak koji bi trebalo da bude zasnovan na pozajmljivanju EU na svetskim tržištima.

Iz Brisela pozivaju EU lidere na brz dogovor ukazujući na presudnu potrebu stavljanja fonda za oporavak na raspolaganje zemljama članicama kako bi se sanirale posledice krize COVID-19 koju u EU vide kao najveću krizu od njenog nastanka.

Predviđeno je da samit u Briselu traje dva dana, a da se po potrebi produži i na nedelju, 19. jul.

U slučaju nepostizanja dogovora, predvđen je i još jedan samit 27. i 28. jula u Briselu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!