STOLTENBERG DOLAZI DA UBEDI ORBANA: NATO će pritisnuti Mađarsku

Милица Шкорић
Milica Škorić

11. 06. 2024. u 12:13

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će u sredu, 12. juna, posetiti Mađarsku radi pregovora sa rukovodstvom ove zemlje o odlukama predstojećeg samita alijanse u Vašingtonu u julu, uključujući i o jačanju njene uloge u vojnoj podršci Kijevu usred informacija da Budimpešta odbija da učestvuje u takvim nastojanjima saveza.

СТОЛТЕНБЕРГ ДОЛАЗИ ДА УБЕДИ ОРБАНА: НАТО ће притиснути Мађарску

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Sve članice NATO-a su se složile da pruže značajnu pomoć Ukrajini. Očekujem da će na samitu u Vašingtonu sve članice alijanse odobriti odluku da će NATO igrati snažniju ulogu u koordinaciji napora, kao i u dugoročnom finansijskom poslovanju - rekao je Stoltenberg na brifingu u Rigi, koji je prenet na sajtu alijanse.

On je takođe rekao da očekuje da se sve zemlje NATO-a slože da krenu napred u daljem jačanju odbrambenih i odvraćajućih sposobnosti.

Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban rekao da advokati sada rade na tome da Mađarska, i ako ostane članica NATO-a, ne sme da učestvuje u aktivnostima alijanse van njene teritorije. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da NATO želi da poveća svoju koordinacionu ulogu u snabdevanju Ukrajinom oružjem i obuci njenih vojnika, 31 država podržava ovu odluku, a Mađarska ne želi i neće da učestvuje u tome.

BONUS VIDEO: VOZ NALETEO NA AUTOMOBIL KOD LOZNICE Teška saobraćajna nesreća

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto