UMRO DŽEJMS LOVSON: Martin Luter King ga je opisao kao "vodećeg teoretičara i stratega nenasilja u svetu"

Novosti online

11. 06. 2024. u 07:46

DžEJMS Lovson, istaknuti vođa pokreta za građanska prava čije je zagovaranje nenasilnih protesta uticalo na Martina Lutera Kinga i 1960-ih pomoglo u oblikovanju pokreta za ukidanje diskriminacije u SAD, umro je u 95. godini, potvrdila je njegova porodica.

УМРО ЏЕЈМС ЛОВСОН: Мартин Лутер Кинг га је описао као водећег теоретичара и стратега ненасиља у свету

Foto: Printskrin/Iks/@UFWupdates

Lovson, kojeg je King jednom opisao kao "vodećeg teoretičara i stratega nenasilja u svetu", umro je u nedelju od srčanog zastoja na putu do bolnice u Los Anđelesu.

Kao mladi metodistički sveštenik, 1952. otputovao je u Indiju, gde je na njega uticao rad Mahatme Gandija. Kada se Lovson vratio u SAD, postao je vodeći zagovornik nenasilnog protesta kao strategije za pokret za građanska prava u SAD.

Borba protiv diskriminacije

Od studentskih dana vodio je nenasilne proteste u znak podrške rasnoj integraciji, zbog čega je bio izbačen sa Univerziteta Vanderbilt, te je 1960-ih učestvovao u nizu protesta protiv segregacije u kojima su se Afroamerikanci i belci zajedno vozili autobusima kroz američki jug.

King je na Lovsonov zahtev došao u Memfis, gde je ubijen 1968. godine.

Rad vođa pokreta za građanska prava poput Lovsona rezultirao je donošenjem Zakona o građanskim pravima iz 1964. koji zabranjuje diskriminaciju na temelju rase, boje kože, vere, pola ili nacionalnog porekla.

Lovson je rođen 1928. godine i stekao je diplome na fakultetu Boldvin-Volas u Ohaju i na Univerzitetu Boston. Bio je u zatvoru 13 meseci jer je odbio da se odazove nakon što je regrutovan u američku vojsku.

Kasnije je služio kao pastor u Ujedinjenoj metodističkoj crkvi Holman u Los Anđelesu od 1974. do 1999. godine.

Bio je među sedam vođa pokreta za građanska prava kojima je časopis Tajm dao priznanje uoči inauguracije prvog crnog predsednika SAD Baraka Obame.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone