JUŽNA KOREJA OBNAVLJA VOJNE AKTIVNOSTI NA GRANICI: "Na provokacije naša vojska će oštro uzvratiti"

Tanjug

04. 06. 2024. u 09:18

MINISTARSTVO odbrane Južne Koreje saopštilo je danas da će nastaviti vojne aktivnosti u blizini demarkacione linije na granici sa Severnom Korejom i na svojim severozapadnim ostrvima, nakon jučerašnje odluke o suspenziji vojnog sporazuma sa Pjongjangom iz 2018. godine.

ЈУЖНА КОРЕЈА ОБНАВЉА ВОЈНЕ АКТИВНОСТИ НА ГРАНИЦИ: На провокације наша војска ће оштро узвратити

Foto: Tanjug/AP

- Ovom merom se obnavljaju sve vojne aktivnosti naše vojske koje su obustavljene sporazumom iz 2018. godine - navedeno je u saopštenju, uz napomenu da će vojska "preduzeti sve moguće mere" da zaštiti živote i bezbednost građana Južne Koreje, prenosi Jonhap.

Dodaje se da odgovornost za tu odluku snosi severnokorejski režim.

- Ako Sever pokuša da izvede dodatne provokacije, naša vojska će oštro uzvratiti - ističe južnokorejsko Ministarstvo.

Južnokorejski predsednički Savet za nacionalnu bezbednost (NSC) juče je odlučio da suspenduje vojni sporazum sa Pjongjangom iz 2018. godine dok se ne obnovi međusobno poverenje, kao odgovor na masovno slanje balona sa smećem iz S. Koreje u J. Koreju.

S. Koreja je od četvrtka poslala skoro 1.000 balona sa smećem u J. Koreju u, kako je saopšteno u Pjongjangu, kampanji protiv južnokorejskih aktivista koji šalju balone sa propagandnim materijalom u kojem se kritikuju severnokorejske vlasti.

Ljudskih žrtava u ovoj akciji nije bilo, ali pad nekih balona izazvao je materijalnu štetu, navodi Jonhap.

J. Koreja je u nedelju najavila da će uskoro preduzeti važne korake odmazde, a Severna Koreja je potom saopštila da će privremeno obustaviti slanje balona.

U aprilu 2018. godine, tadašnji južnokorejski predsednik Mun Džae In i vrhovni lider S. Koreje Kim Džong Un sastali su se u selu Panmundžom i potpisali Panmundžomsku deklaraciju, nakon čega je usledila zajednička deklaracija potpisana u Pjongjangu u septembru 2018. godine.

Vojni sporazum, aneks zajedničkoj deklaraciji, potpisan je 19. septembra 2018. godine, kako bi se zaustavila sva neprijateljska vojna dejstva i uspostavile tampon zone preko međukorejske granice na zemlji, na moru i u vazduhu.

BONUS VIDEO: VOJNA VEŽBA: Pogledajte Turkmenistansku armiju na delu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U NEVERICI Nova zabrana - ovi ruski špijuni i saboteri ne mogu na Olimpijske igre Pariz 2024!