UKRAJINCI OČAJNI, RUSI „UGASILI“ STARLINK: Američki mediji o situaciji na frontu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 05. 2024. u 17:07

NEPOSREDNO pre pokretanja ofanzivnih dejstava ruske vojske na severu Harkovske oblasti početkom meseca, pripadnici 92. jurišne brigade ukrajinske vojske izgubili su ključan resurs - satelitsku internet uslugu "starlink", koja se koristi za komunikaciju, prikupljanje obaveštajnih podataka i koordinaciju napada dronovima.

УКРАЈИНЦИ ОЧАЈНИ, РУСИ „УГАСИЛИ“ СТАРЛИНК: Амерички медији о ситуацији на фронту

Foto MO Rusije

U pitanju je usluga koju Ukrajini pruža kompanija "Spejs eks" u vlasništvu Ilona Maska i to od početka Specijalne vojne operacije.

Međutim, kako navodi "Njujork tajms" pozivajući se na reči ukrajinskih vojnika, bez ove usluge u punom kapacitetu oni nisu bili u stanju da komuniciraju i dele informacije o iznenadnom prodoru ruskih snaga, zbog čega su, u više navrata, bili prinuđeni da šalju SMS poruke.

Glavni uzrok slabljenja kvaliteta "Starlinka" su po njihovom mišljenju pojačane smetnje koje dolaze iz Rusije.

Kako su ruske trupe napredovale u Harkovskoj oblasti, tako su u pozadini pojačali dejstvo sistema za elektronsko ratovanje i sofisticiranih sredstava za ometanje "Starlinka", piše američki list i ocenjuje da je ovo prvi zabeležen slučaj široko rasprostranjenog prekida signala ovih satelita koje su izazvala Oružane snage RF.

Ukoliko se ovaj trend nastavi, moglo bi da dođe do taktičke promene u sukobu i naglašavanja ranjivosti Ukrajine zbog zavisnosti od usluge koju pruža kompanija Ilona Maska. Ovo će biti štetno i za sam "Spejs eks", koji između ostalog sarađuje i sa SAD, budući da uspešno ometanje satelitskog signala pokreće pitanje njegove pouzdanosti.

"Starlink" funkcioniše tako što prenosi internet vezu iz konstelacije satelita koji kruže oko Zemlje, do primopredajnika veličine kutije za picu, koji ga potom dalje dele poput vaj-faja laptopovima, telefonima i drugim uređajima u blizini.

Od početka SVO, ukrajinski vojnici su "Starlink", između ostalog, koristili kako bi navodili dronove u misijama izviđanja i napadima na ruske ciljeve.

Međutim, kako je za "Njujork tajms" naveo Mihailo Fedorov potpredsednik Vlade za inovacije, obrazovanje, nauku i tehnologiju i ministar za digitalnu transformaciju, Rusija je u skorašnjim napadima na "Starlink" koristila novu, napredniju tehnologiju.

Na ovo prema njegovom mišljenju ukazuje to što se "'Starlink' ranije dobro pokazao u uslovima ometanja na bojnom polju, gde je bilo široko rasprostranjenog elektronskog ratovanja, radio ometanja i drugih poremećaja u komunikaciji".

-Ali sada Rusi testiraju nove mehanizme da poremete kvalitet „Starlink“ veze, jer nam je ona od ključnog značaja, navodi Fedorov, bez preciziranja o tome na koje tačno "moćne sisteme za elektronsko ratovanje" je mislio.

Foto: Profimedia

On je dodao i da je Ukrajina ima stalnu komunikaciju sa "Spejs eksom" kako bi se rešavali svi problemi, a njegove navode o prekidu veza potvrdili su i vojnici sa terena.

-Gubimo bitku u domenu elektronsko ratovanja, rekao je zamenik komandanta bataljona za napade dronovima "Ahil", u sastavu 92. jurišne brigade, sa pozivnim znakom "Ajaks", koji je opisao sa kakvim se sve izazovima suočavaju zbog kvara "Starlink" veze.

-Dan pre napada, jednostavno se ugasio. Veza je postala veoma, veoma spora, navodi on.

Prema rečima jednog od operatera dronova, sa pozivnim znakom "Kartel" ovi prekidi i smetnje stavljaju čitavu jedinicu u nepovoljan položaj, koji je izjavio i da su tokom skorašnjih ofanzivnih dejstava ruske vojske u Harkovskoj oblasti, ukrajinski vojnici bili prinuđeni da komuniciraju preko aplikacija za dopisivanje i SMS poruka, koje su se takođe slale veoma sporo.

-Tokom prvih sati, linija fronta je bila veoma dinamična. Neprijatelj se kretao i mi smo se kretali, trebala nam je brža komunikacija. Sve se zakomplikovalo i sve nam je oduzimalo više vremena, rekao je "Kartel".

Kako piše "Njujork tajms" postoji više objašnjenja za prekid rada "Starlinka". Kao jedno od njih, navodi se poboljšanje ruske vojske u ometanju signala između satelita i primopredajnika, upotrebom moćnih ometača, tj. sistema za elektronsko ratovanje.

Sa druge strane, postoje i tvrdnje da ruska vojska koristi specifične sisteme za elektronsko ratovanje postavljene na bespilotnim letelicama, koji ometaju "Starlinkove" GPS signale, a poznato je da je "Spejs eks" ranije prijavljivao probleme u radu zbog solarnih oluja.

Za sada najizvesnije deluje prva opcija, a postoji velika verovatnoća da ruske jedinice za elektronsko ratovanje koriste sistem "krasuha 4", za koji je poznato da može ometati signale satelita koji se nalaze u nižoj Zemljinoj orbiti (gde se nalazi i konstelacija "Starlink").

Ovo indirektno potvrđuje i bivši zvaničnik Ministarstva odbrane SAD i stručnjak za elektronsko ratovanje Kari A. Bingen, koji je za "Njujork tajms" izjavila da ometanje rada satelitske komunikacije može da se izvrši upotrebom radio frekvencije velike snage, koja se uglavnom emituje sa "vozila opremljenog radio tornjem velikih dimenzija", što odgovara opisu "krasuhe".

Američki list navodi i da su ukrajinske snage pokušavale da zaštite primopredajnike "Starlinka" na različite načine i to postavljanjem u rupe ili prekrivanjem metalnim mrežama, ali da ova improvizovana rešenja za sada nisu dale gotovo nikakve rezultate.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)