POD BUDNIM OKOM KOMŠIJA: Špijunski baloni stižu na granicu sa Rusijom i Belorusijom

Милица Шкорић
Milica Škorić

22. 05. 2024. u 10:18

POLjSKE vlasti potpisale su sa Sjedinjenim Američkim Državama ugovor o kupovini četiri izviđačka balona „barbara“, koja će biti raspoređena na granici sa Rusijom i Belorusijom, saopštilo je poljsko Ministarstvo odbrane.

ПОД БУДНИМ ОКОМ КОМШИЈА: Шпијунски балони стижу на границу са Русијом и Белорусијом

Foto: Pixabay

- Vicepremijer i ministar nacionalne odbrane Vladislav Kosinjak Kamiš potpisao je ugovor o nabavci radio-tehničkog balonskog sistema 'barbara' za potrebe poljske vojske - saopštio je vojni resor na društvenim mrežama.

Prema njegovim rečima, četiri takvi baloni će biti isporučeni Poljskoj, a vrednost ugovora je 960 miliona dolara. Takođe se napominje da će letelice biti razmeštene „duž istočne i severoistočne granice Poljske“.

Ministarstvo odbrane Poljske tvrdi da su izviđački baloni „barbara“ sposobni da detektuju rakete, letelice, dronove i plovna sredstva u radijusu većem od 300 kilometara.

Prema rečima rukovodica poljske Agencije za naoružanje generala Artura Kuptela, Poljska će biti prva država u Evropi koja će dobiti takve izviđačke balone.

Varšava je uputila Vašingtonu zahtev za kupovinu balona „barbara“ u maju 2023. godine, a u februaru ove godine Stejt department je odobrio zahtev.

BONUS VIDEO: POŽAR U MOSKVI - Dete nastavlja da se ljulja na igralištu dok požar izbija u stanu

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO FRANCUSKE PENZIONERE: Evo šta je Novak uradio posle meča koji je završio u tri ujutru (VIDEO)