"HITNO JE POTREBNO VIŠE VOJNIKA" Zapadni mediji: Ukrajinska vojska treba da utrostruči broj regruta za podršku odbrani

Novosti online

22. 05. 2024. u 09:16

UKRAJINSKA vojska treba da mobiliše tri puta više ljudi za izvođenje odbrambenih operacija, piše časopis „Forin afers“, pozivajući se na vojne stručnjake.

ХИТНО ЈЕ ПОТРЕБНО ВИШЕ ВОЈНИКА Западни медији: Украјинска војска треба да утростручи број регрута за подршку одбрани

Foto MO Ukrajine

Prema oceni lista, ukrajinskoj vojsci „hitno je potrebno više vojnika“, jer je neodlučnost Kijeva u sprovođenju mobilizacije dovela do toga da njenim borbenim jedinicama nedostaje priličan broj ljudi.

Gubici Oružanih snaga Ukrajine su se pogoršali i zbog činjenice da 2023. godine nisu uspele da izgrade odbrambene strukture, dok je prednost Rusije u vatrenoj moći samo rasla.

U tom kontekstu, vojni eksperti smatraju da „ukrajinska vojska treba da utrostruči broj regruta kako bi podržala odbrambene operacije na trenutnom nivou borbenih dejstava“, objašnjava se u članku.

Kijev u trenutnoj situaciji pokušava da nadoknadi nedostatak u brojnosti snaga i tražio je od partnera u NATO-u da mu pomognu sa obukom novih regruta u Ukrajini. To bi bio brži i efikasniji način pripreme ukrajinskih vojnika za borbe, navodi se u članku. Većina zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, odbile su da pošalju instruktore u Ukrajinu iz brige za njihovu bezbednost, ali bi loš položaj Kijeva na bojnom polju mogao da podstakne neke od njih da preispitaju ovu odluku.

Ranije je vodeći vojni komentator lista „Gardijan“ Den Sabah izjavio da rezultati ruske ofanzive kod Harkova „teraju da se ozbiljno promisli“ o sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine da se odbrani. Prema njegovim rečima, britanske obaveštajne službe su obavestile ukrajinsko rukovodstvo o opasnosti od ruske ofanzive na harkovskom pravcu, ali je odbrana koju su izgradile Oružane snage Ukrajine bila „plitka ili izostala“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: MI NISMO GENOCIDAN NAROD: Pamtimo - Ponosna Srbija i Srpska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL NA ROLAN GAROSU: Novak Đoković nije mogao da veruje šta mu organizatori rade usred meča sa Serundolom!