ZELENSKI PREDLOŽIO NATO-u OPASAN PLAN: "Oborite ono što leti na nebu iznad Ukrajine"

Милица Шкорић
Milica Škorić

22. 05. 2024. u 07:59

SEVERNOATLANTSKA alijansa mora da obori ruske vojne avione i rakete iznad teritorije Ukrajine, rekao je Vladimir Zelenski u intervjuu za "Njujork tajms".

ЗЕЛЕНСКИ ПРЕДЛОЖИО НАТО-у ОПАСАН ПЛАН: Оборите оно што лети на небу изнад Украјине

Foto: Tanjug/AP

- Oborite ono što leti na nebu iznad Ukrajine i dajte nam oružje da ga upotrebimo protiv ruskih snaga na granicama - rekao je on.

Prema Zelenskom, ako NATO snage napadnu ruske avione ili rakete iznad Ukrajine sa teritorija svojih zemalja, to neće uvući alijansu u rat velikih razmera sa Rusijom.

List Frankfurter algemajne cajtung objavio je 12. maja da je nekoliko nemačkih parlamentaraca podržalo ideju korišćenja zapadnih protivvazdušnih sistema iz zemalja NATO-a za suprotstavljanje ruskim projektilima iznad Ukrajine.

Na Zapadu se u poslednje vreme sve više govori o direktnoj intervenciji u ukrajinskom sukobu. Tako je francuski predsednik Emanuel Makron najavio moguće slanje francuskog vojnog osoblja u Ukrajinu, a britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron nazvao je prihvatljivim udare ukrajinskih oružanih snaga na teritoriju Rusije britanskim projektilima. Kasnije je šef britanskog ministarstva odbrane Grant Šaps priznao da je Kijev zaista dobio dozvolu od Londona da upotrebi britansko oružje za napad na Krim, pošto to poluostrvo smatra teritorijom Ukrajine.

Kremlj je ono što se dešavalo nazvao neviđenom rundom eskalacije napetosti koja zahteva posebnu pažnju i mere. Prema rečima predsedničkog sekretara za štampu Dmitrija Peskova, Evropljani vide da se situacija brzo menja i da je bremenita potpunim kolapsom za Ukrajinu, pa namerno eskaliraju situaciju.

BONUS VIDEO: HARKOV URUŠEN - Zgrade, automobili oštećeni I 20 povređenih u granatiranju

(RIA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)