ŠTA SE TO DEŠAVA U UKRAJINI, SVI BEŽE: Stotine automobila na granici sa Poljskom, nastao potpuni kolaps

Novosti online

17. 05. 2024. u 17:47

U LAVOVSKOJ oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe , pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

ШТА СЕ ТО ДЕШАВА У УКРАЈИНИ, СВИ БЕЖЕ: Стотине аутомобила на граници са Пољском, настао потпуни колапс

Foto: Printskrin

- Trenutno je 760 putničkih vozila zaustavljeno u redovima na granici sa Poljskom u Lavovskoj oblasti - navodi se u izveštaju.

Prema izveštajima medija, autobusi takođe čekaju u redovima na glavnim kontrolnim punktovima. Na tri punkta okupilo se 25 vozila.

Razlozi gužva nisu navedeni.

U subotu, 18. maja, u Ukrajini stupa na snagu zakon o jačanju mobilizacije. Prema dokumentu, vojni obveznici moraju u roku od 60 dana da ažuriraju svoje podatke u vojnom registru lično ili elektronski.

Pored toga, svi muškarci od 18 do 60 godina biće obavezni da sa sobom ponesu vojnu legitimaciju i da je pokažu na prvi zahtev zaposlenih ili policije.

Sada u rat sa 25 godina

Početkom aprila Vladimir Zelenski je potpisao zakon o smanjenju minimalne starosne granice za mobilizaciju. Sada Ukrajinci mogu da budu na frontu sa 25 godina, a ne sa 27, kao što je bilo ranije.

Predviđene su sankcije za dezertere: od novčanih kazni do lišenja prava na upravljanje automobilom i prinudnog privođenja u vojnu kancelariju preko policije (u slučaju nepojavljivanja na poziv).

Istovremeno, iz zakona je uklonjeno pravilo o vremenu demobilizacije.

Od 24. februara 2022. godine u Ukrajini je na snazi vojno stanje, a sutradan je šef kijevskog režima potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. Muškarcima između 18 i 60 godina zabranjeno je napuštanje zemlje tokom vanrednog stanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura