IDEMO – NE IDEMO U RAT: Francuski predsednik ponovo evocirao mogućnost slanja trupa u Ukrajinu, ali i izrazio nadu da do toga neće doći

Hipoteza eventualnog slanja kopnenih trupa za rat s Rusijom na ukrajinskm tlu i dalje zaokuplja francuskog predsednika Emanuela Makrona. S tom nijansom što je ovoga puta eksplicitno naglasio da se iskreno nada da do toga neće doći.

ИДЕМО – НЕ ИДЕМО У РАТ: Француски председник поново евоцирао могућност слања трупа у Украјину, али и изразио наду да до тога неће доћи

Foto: Tanjug/AP

- Ne, nećemo ići u rat, želim da vas uverim u to. U ime Francuske sve sam učinio tokom skoro sedam godina, da bismo imali mir. Ali, biti mirovna sila ne znači biti slab – poručio je Makron.

Francuski predsednik je preko društvenih mreža odgovarao na pitanja učesnika u okviru predizborne kampanje njegove stanke za evropske izbore.

- Ne, nadam se svom snagom da nećemo morati da krenemo u rat. Ne, Francuska nije ratna sila, već mirovna. Ali, ako želimo mir, moramo da ga zaštitimo. Zbog toga moramo da se naoružamo, i zato moramo ponekad da odvraćamo svoje protivnike i budemo kredibilni, govoreći im: "Ako odete predaleko i ako ugrozite moje interese, moju bezbednost, ne isključujem intervenciju“ – rekao je.

Makron je ponovio da postoji ogroman izazov, jer je Rusija napala Ukrajinu.

- U jednom trenutku moramo biti u stanju da odvratimo Rusiju da nastavi napredovanje. U Ukrajini su u pitanju suverenitet i teritorijalni integritet ove zemlje. Ali, u pitanju su i vladavina prava i naša zajednička pravila. A ako dozvolimo da se to dogodi u Ukrajini, to bi bio zakon jačeg. Ne možemo da budemo bezbedni, to se dešava na 1.500 kilometara od nas. Inače, Rumunija, Poljska, Litvanija i ostale zemlje možda mogu da budu napadnute – istakao je francuski šef države.

Stanar Jeliseja je naglasio da su u Ukrajini umnogome ulog evropska budućnost i sigurnnost, i da bi na tome Evropa mogla da izgubi svaki kredibilitet.

- Moramo da isporučimo više opreme Ukrajincima, ali takođe moramo da kažemo u datom trenutkuda li Rusi idu predaleko.  Svi mi Evropljani moramo da budemo spremni da reagujemo da bi ih razuvererili – kazao je Makron, nastavljajući u stilu s onim što u poslednje vreme govori.

BURA U JAVNOSTI

Francuski predsednik je izazvao veliku buru u svetskoj javnosti, kada je u februaru poručio da ne isključuje slanje francuskih trupa u Ukrajinu, ukoliko to situacija bude zahtevala. Veliki broj saveznika, uključujući SAD i Nemačku, s tim se nisu složili. Početkom ovog meseca Makron je pojasnio uslove kada bi moglo da dođe slanje trupa: ako to Ukrajinci zatraže, što trenutno nije slučaj, i ako Rusi probiju liniju fronta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama