PALESTINCIMA MESTO NA SAJMU KNJIGA: Književna smotra u italijanskom gradu torinu proticala u znaku oštre osude organizatora

Milica Ostojić Od stalnog dopisnika - Rim

13. 05. 2024. u 08:07

"FAŠISTI, ubice, cionisti", glase poruke, upućene Sajmu knjiga u Torinu iz komiteta demonstranata "Torino za Gazu". Dok se odvijao literarni događaj godine, važan za Italiju i čitavu Evropu, napolju, pred blindiranim ulazima, odjekivali su ljuti uzvici. Sve je bilo najavljeno prethodnih dana sloganom "Blokirajmo sve". Napravljen je kamp duž ulice u kojoj se održava sajam, a demonstranti su nosili ogromnu zastavu Palestine sa pitanjem zašto Palestinci nisu zastupljeni na njemu. "Ono što želimo jeste da ova boja uđe na sajam, na jedan javni kulturološki događaj, namenjen građanima".

ПАЛЕСТИНЦИМА МЕСТО НА САЈМУ КЊИГА: Књижевна смотра у италијанском граду торину протицала у знаку оштре осуде организатора

Foto AP

Sukobi su zahtevali od organizatora da postave metalne kapije radi sprečavanja aktivista da uđu, kordone policije sa štitovima i pendrecima, dok su demonstranti šutirali barijere oko glavnog ulaza u nameri da provale unutra i unesu palestinsku zastavu.

Tako se Sajam knjiga pretvorio u vatreni skup podrške palestinskom narodu, čiji je epilog bila odluka da može da uđe delegacija od pet aktivista da pregovaraju. Pre toga se dogodilo ono što se događa mnogo puta poslednjih dana širom Italije na raznim univerzitetima - studenti i građani koji pokušavaju da skrenu pažnju na "masakr koji se dešava nad Palestincima" i bivaju osujećeni pendrecima.

A onda se pojavio Zerokalkare, najpoznatiji italijanski autor stripova, gost Sajma knjiga. Pozdravljen je dugim aplauzom i obratio se demonstrantima rečima: "Svi koji su unutra, a imaju srce za ono što se događa Palestincima, ne mogu a da ne budu ovde, ovo je prostor koji govori o kulturi i aktuelnostima i ne mogu se zatvoriti oči i ostaviti napolju, jer će nas istorija sa malim 'i', jednoga dana pitati zašto niste zaustavili masakr?".

- Tražimo od italijanskih institucija da izađu, da nas gledaju u lice i objasne zašto i dalje ćutimo pred tim genocidom - osnovna je poruka aktivista prisutnima, među kojima su bili i oni koji su želeli da daju podršku protestima, kao i iz nekih izdavačih kuća koje su privremeno zatvorile štandove, u znak solidarnosti sa propalestinskim demonstracijama.

Manifestacije za Palestinu su se proširile i na Univerzite Sapijenca u Rimu, na Milano, ulazi na Univerzitet u Rimu bili su blokirani, policija sa blindiranim vozilima, studenti su uzvikivali "odavde se ne pomeramo, ovo je naš prostor i niko nam ne može reći gde treba da idemo" jer im nije bilo dozvoljeno da uđu u zgradu, čuli su se uzvici "sramota", u znak protesta zbog univerzitetskih sporazuma koji su nedavno ponovo bili potpisani sa izraelskim o saradnji, sa obrazloženjem da izraelske institucije učestvuju aktivno u tom ratu, a lansirali su dimne bombe u bojama palestinske zastave.

Manifestacije na univerzitetima

U MILANU je do sada, na Univerzitetskom institutu Politekniko održano 30 manifestacija u znak podrške Palestincima, a protiv potpisivanja sporazuma o saradnji sa Izraelom. Zajedničke poruke svih demonstranata jesu da sadašnja vlast u Italiji ne razmišlja kakva će istorija biti ispisana o ovim mesecima od kada je počeo novi izraelsko-palestinski sukob.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!