DRŽAVNI SEKRETAR SAD: Danas svet slavi važnost novinarstva

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 05. 2024. u 18:35

SVAKE godine na Svetski dan slobode štampe, svet slavi važnost novinarstva i prepoznaje integralnu ulogu živopisnih, nezavisnih medija u demokratskim društvima, dok je slobodan tok tačnih informacija, ideja i mišljenja, uključujući i različita, neophodan je za transparentnu i inkluzivnu vladavinu, rekao je danas državni sekretar SAD Entoni Blinken.

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР САД: Данас свет слави важност новинарства

FOTO: AP/Tanjug

-U traganju za istinom, novinari se susreću sa raznim opasnostima samo zato što rade svoj posao. Više novinara je ubijeno u 2023. godini nego u bilo kojoj godini, u skorijoj prošlosti. Autoritarne vlade i nedržavni akteri nastavljaju da koriste dezinformacije i propagandu kako bi podrivali društveni dijalog i otežali napore novinara da informišu javnost, utiču na vlade i iznose istinu na videlo, dodao je Blinken, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

On je istakao i da su se vlade koje se plaše "istinitog izveštavanja, pokazale spremnima da ciljaju pojedine novinare, uključujući i da zloupotrebe komercijalne programe za špijunažu i druge tehnologije nadzora".

-Na Svetski dan slobode štampe, zahtevamo od svake nacije da učini više za zaštitu novinara, i ponovno potvrđujemo našu neumornu podršku slobodnim i nezavisnim medijima širom sveta, istakao je Blinken.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao