PENZIONISANI AMERIČKI PILOT: Lovce F-16 u Ukrajini čeka najteža bitka do sada, protiv najboljih PVO sistema na svetu (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 04. 2024. u 17:01

ZAPAD više od godinu dana aktivno raspravlja o perspektivama Ukrajine da nabavi borbene avione zapadne proizvodnje.

ПЕНЗИОНИСАНИ АМЕРИЧКИ ПИЛОТ: Ловце Ф-16 у Украјини чека најтежа битка до сада, против најбољих ПВО система на свету (ВИДЕО)

Foto: EPA/Profimedia

Do kraja 2024. godine Oružane snage Ukrajine trebalo bi da dobiju nekoliko desetina jedinica (obećava se između 45 i 70 jedinica) lovaca F-16.

Međutim, F-16 čekaju „najopasnije bitke“ u Ukrajini, koje će biti njihov glavni test u istoriji. O tome je 27. aprila javnost obavestio Biznis Insajder, pozivajući se na reči potpukovnika američkog ratnog vazduhoplovstva u penziji Džona Bauma.

-Ukrajinski F-16 će ​​se suprotstaviti Rusiji. Apsolutno ne sumnjam da je ovo najteži scenario koji može da se desi F-16, rekao je.

Bivši vojni pilot je pojasnio da će F-16 naići na ruske kopnene PVO sisteme, odnosno njihove prvoklasne protivvazdušne vođene rakete zemlja-vazduh (SAM), kao i na moćnu grupu ruskog vazduhoplovstva.

Dakle, snage lovaca na nebu, sa svojim avionskim oružjem velikog dometa – raketama vazduh-vazduh. Sve ovo će značajno otežati upotrebu F-16 od strane Oružanih snaga Ukrajine.

Uprkos letenju u mnogim izazovnim operativnim okruženjima u poslednjih 50 godina, F-16 očekuje najopasnije bojno polje do sada, kažu bivši američki vojni piloti.

Po njegovom mišljenju, sa velikim stepenom verovatnoće, ruska PVO je najbolja na svetu. “Ovo je jedna veoma pouzdana, integrisana i ešalonirana kombinacija najnovijih i najnaprednijih sistema protivvazdušne odbrane na planeti”.

-Ući u Pustinjsku oluju, verovatno protiv treće najveće armije na svetu i veoma robusnog vazduhoplovstva — to je bila veoma, veoma teška situacija, rekao je za Biznis Insajder Baum, penzionisani potpukovnik američkog vazduhoplovstva koji je proveo preko 2.300 sati kao pilot F-16.

Foto Rosoboronexport www.roe.ru

Među pretnjama sa kojima će se suočiti ukrajinski F-16 su napredni ruski sistemi protivvazdušne odbrane kao što su S-300 i visokonapredni S-400, ogromna flota Su-35 i MiG-31 naoružanih R-37 Vimpel raketama vazduh-vazduh dugog dometa, moćni radari ali i avioni za rano upozoravanje koji mogu da ih otkriju stotinama kilometara daleko.

-Postoji milijardu načina da se otkriju ovi F-16, rekao je Brin Tejnhil, analitičar odbrane i bivši avijatičar američke mornarice.

Foto AP

Možda je jedno od najvećih problema sa kojima će se lovci suočiti jeste fizički raspored operativnog okruženja, rekao je Baum.

-Kada ukrajinski F-16 polete, mogli bi da budu odmah u dometu ruskih sistema zemlja-vazduh, umesto da uživaju u neutralnoj teritoriji koju mogu da iskoriste u svoju korist da bezbedno priđu borbenom prostoru.

Foto Tanjug/AP

SAD ĆE PREBACITI VIŠE SVOJIH LOVACA F-16 U UKRAJINU

Isporuke lovaca F-16 Ukrajini počeće ove godine, rekao je šef Pentagona Lojd Ostin. U okviru programa prenosa vojne opreme, kontakt grupa za Ukrajinu planira da isporuči više od jedne eskadrile ovih aviona, zajedno sa pilotima i tehničkim osobljem obučenim za operacije.

F-16 I KAO MOGUCI NOSAC TAKTIČKOG NUKLEARNOG ORUŽJA

S obzirom na to da u Sjedinjenim Državama eskadrila tradicionalno podrazumeva 12 lovaca, očekuje se da bi isporuke mogle da obuhvate i do 16 aviona.

Transfer se odnosi isključivo na američke lovce, ali ukupan broj aviona koje će Ukrajina dobiti sada može premašiti 70, pošto će većinu njih obezbediti evropske zemlje.

To znači da će Ukrajina značajno ojačati svoju avijacijsku flotu tako što će dobiti pristup jednoj od modernih verzija F-16, sposobnog da nosi avionske rakete AMRAAM velikog dometa dometa do 180 kilometara.

Ovo je značajno povećanje sposobnosti Kijeva, s obzirom na to da Oružane snage Ukrajine trenutno koriste rakete znatno kraćeg dometa do 20-25 kilometara.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana