RAT U UKRAJINI: Rusi udaraju balističkim oružjem?

Милица Шкорић
Milica Škorić

22. 04. 2024. u 07:17 >> 22:54

RAT u Ukrajini – 789. dan. Ukrajinska vojska saopštava da je u udaru u Sevastopolju oštetila ruski spasilački brod koji je služio štabu Crnomorske flote Moskve. Pomoć Kongresa SAD Ukrajini, u iznosu "od 60 milijardi dolara, poslaće snažnu poruku Kremlju da će Sjedinjene Države ostati uz Kijev", kaže ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kijev požuruje Senat SAD da potvrdi odluku Kongresa, a apelima se pridružuje i nemački kancelar Olaf Šolc.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси ударају балистичким оружјем?

Foto Tanjug/AP

Rusi udaraju balističkim oružjem?

U većini regiona Ukrajine, osim na zapadu zemlje, proglašena je vazdušna uzbuna, a postoji opasnost od napada ruskih snaga balističkim oružjem, saopštilo je vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

Bajden i Zelenski razgovarali o pomoći Ukrajini i situaciji na frontu

Američki predsednik Džozef Bajden je rekao ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da će Sjedinjene Države pružiti značajnu, novu bezbednosnu pomoć kako bi zadovoljile potrebe Ukrajine čim Senat usvoji zakon o pomoći i on ga potpiše, saopštila je Bela kuća.

Zelenski kaže da je u telefonskom razgovoru izrazio zahvalnost američkom predsedniku na podršci i vođstvu.

Istakao je ulogu predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona i lidera manjine Hakima Džefrisa u obezbeđivanju usvajanja velikog zakona o vojnoj pomoći Ukrajini.

Obavestio je Bajdena o ruskom vazdušnom teroru kroz hiljade projektila, dronova i bombi kao i napad na televizijski toranj u Harkovu, koji se dogodio nekoliko minuta pre njihovog razgovora.

(Reuters)

 

Zelenski najavio pregovore?

Vladimir Zelenski je saopštio da bi Ukrajina mogla da počne pregovore sa Rusijom o rešavanju krize.

„Pripremićemo dokument za rešavanje svih pitanja sa našom vizijom i naći ćemo pravo vreme da ga predamo neprijateljskoj strani i razgovaramo o tome sa njima“, rekao je šef kijevskog režima, govoreći o mogućem rezultatu samita o Ukrajini.

Švajcarska će biti domaćin konferencije o Ukrajini 15-16. juna. Rusija ne namerava da učestvuje u ovom događaju, jer njegovi organizatori promovišu takozvanu formulu mira, koja je za Moskvu neprihvatljiva.

Eksplozija odjeknula Harkovom

Snažna eksplozija u Harkovu, javljaju ukrajinski mediji.

Prema preliminarnim informacijama, pogođen je televizijski toranj. U gradu je nestao internet.

Oborena Točka-U

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinsku raketu Točka-U na nebu iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Stoltenberg ubeđen da će američka pomoć brzo doći

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da veruje da će američka pomoć Ukrajini biti vrlo brzo dostavljena na front.

On je takođe izrazio uverenje da bi američka pomoć mogla da izmeni situaciju na bojnom polju.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odrane Rusije:

  • Ruske snage uništile su položaje ukrajinske PVO i skladište bespilotnih čamaca;
  • Grupe „Jug“ i „Centar“ ruske vojske poboljšale su taktičke položaje, „Istok“ i „Zapad“ zauzele su povoljnije položaje;
  • Ruski PVO sistemi su tokom proteklog dana oborili 240 ukrajinskih dronova;
  • Uspešnim dejstvima jedinica grupe snaga „Jug“ potpuno je oslobođeno naselje Novomihajlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici i poboljšan taktički položaj duž linije fronta;
  • Grupa „Zapad“ je za prethodna 24 časa odbila četiri kontranapada grupe „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) u Grigorovski u DNR. Ukrajinska vojska izgubila je do 25 vojnika, a uništena su dva kamioneta i artiljerijsko oruđe „gvozdika“;
  • Grupa snaga „Centar“ odbila je devet kontranapada ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno 365 vojnika, a uništeno je borbeno vozilo pešadije „marder“, 12 automobila, haubica D-30, tri stanice za radioelektronsko ratovanje „nota“ i „Bukovel AD“;
  • Dejstvima grupe „Istok“ ukrajinske snage izgubile su do 95 vojnika i haubicu FH-70;
  • Grupa „Dnjepar“ uništila je tri ukrajinske brigade. Poginulo je i ranjeno do 45 ukrajinskih vojnika;
  • „Južna“ grupa snaga odbila je tri kontranapada ukrajinske vojske u DNR. U borbama je poginulo i ranjeno do 410 ukrajinskih vojnika, a uništeno devet automobila, samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“, stanica za radioelektronsko ratovanje „anklava“ i skladište municije.

EU o novom paketu sankcija Rusiji

Zemlje Evropske unije nameravaju da u 14. paket sankcija Rusiji uključe zabranu uvoza prirodnog tečnog gasa, izjavio je švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem.

- Razgovaraćemo o tome kako da povećamo podršku Ukrajini. Usvajanje 14. paketa sankcija je jedna od najvažnijih stvari. Nameravamo da uključimo zabranu uvoza prirodnog tečnog gasa - rekao je ministar novinarima po dolasku na Savet ministara spoljnih poslova u Luksemburgu.

Zemlje EU o korišćenju ruske imovine

Zemlje EU su „blizu političkog sporazuma“ o korišćenju prihoda od zamrznute ruske suverene imovine, piše agencija Blumberg, pozivajući se na belgijskog ministra finansija Vinsenta Van Petegema.

Napominje se da je prvo korišćenje ovih sredstava planirano za 1. jul.

Ranije je šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio da od sastanka planiranog 22. aprila očekuje „konkretne odluke“. On je takođe apelovao na evropske države da „potraže“ neophodno oružje za Kijev.

Zaharova o diskusiji "formula Zelenskog"

Održavanje diskusije oko „formule Zelenskog“ bilo je neophodno da bi Sjedinjene Američke Države skrenule pažnju sa nove alokacije sredstava za podršku terorističkim aktivnostima kijevskog režima, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Ovi razgovori od strane Sjedinjenih Američkih Država, njihovih politikologa, od strane onih koje su angažovali na međunarodnoj platformi za podršku takozvanoj ‘formuli Zelenskog’ – sve je to imalo za cilj da skrene pažnju sa naredne tranše za podršku terorističke aktivnosti ovih kriminalaca u Kijevu - rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 24“.

Predstavnički dom američkog Kongresa u subotu je većinom glasova usvojio nacrt zakona o dodeli Ukrajini skoro 61 milijarde dolara. Nakon usvajanja zakona u Predstavničkom domu, dokument se šalje na razmatranje Senatu.

Budanov: Ukrajinu čeka teška situacija

Ukrajinu čeka teška situacija na frontu i u unutrašnjopolitičkoj situaciji od sredine maja do početka juna, izjavio je načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane ove zemlje Kiril Budanov u intervjuu za ukrajinsku redakciju „Bi-Bi-Sija“.

Prema njegovim rečima, to se odnosi i na situaciju na bojnom polji i na unutrašnju politiku. „Rusi će koristiti integrisani pristup“, dodao je on.

Belgija izdvojila 200 miliona evra za Ukrajinu

Belgija je izdvojila 200 miliona evra za kupovinu municije za Kijev u okviru češke inicijative, saopštila je belgijski ministar spoljnih poslova Ađa Labib.

- Zalagaću se da izdvojimo mnogo više miliona evra, jer iako ulažemo u obnovu Ukrajine, sada je važnije da ojačamo njen vojni sistem i sprečimo Rusiju da napreduje i približava se Evropi - rekla je ona, istakavši da su isporuke oružja Ukrajini „moralna dužnost EU“.

Moskva: Ruske snage zauzele Novomihajlovku; Kijev: Ukrajinske snage odbijaju ruske pokušaje

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage preuzele kontrolu nad selom Novomihajlovka, 40 kilometara jugozapadno od Donjecka, preneo je Rojters.

Ukrajinski generalštab je u svom redovnom izveštaju saopštio da su njihove snage nastavile da odbijaju ruske pokušaje da napreduju prema tom selu.

Lavrov: Zapadnjaci se kolebaju na ivici direktnog vojnog sukoba između nuklearnih sila

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedeljak da podrška Sjedinjenih Država, Britanije i Francuske Ukrajini dovodi do ozbiljnih strateških rizika koji povećavaju šansu od direktne konfrontacije između najvećih svetskih nuklearnih sila, preneo je Rojters.

Lavrov je rekao da su Sjedinjene Države i NATO opsednuti idejom nanošenja "strateškog poraza" Rusiji i da postoje rizici u takvoj konfrontaciji koji bi mogli da dovedu do povećanog nivoa nuklearne opasnosti.

- Zapadnjaci se opasno kolebaju na ivici direktnog vojnog sukoba između nuklearnih sila, koji nosi katastrofalne posledice - rekao je Lavrov.

Volodin: Rusija sada ima osnova da konfiskuje imovinu u vlasništvu zapadnih zemalja

Predsednik Ruske dume Vjačeslav Volodin rekao je kako Rusija, nakon američkog zakona koji omogućava potencijalni transfer zaplenjene ruske imovine Ukrajini, ima osnova da konfiskuje imovinu u vlasništvu zapadnih zemalja, preneo je Rojters.

- Vašington je usvojio zakon o konfiskaciji ruske imovine kako bi naterao EU da preduzme isti korak, što bi bilo razarajuće po evropsku ekonomiju - rekao je Volodin.

Dodao je kako je od 280 milijardi dolara ruske imovine koja je zamrznuta u inostranstvu, svega pet do šest milijardi u SAD, dok se imovina vrednosti oko 210 milijardi dolara nalazi u Evropskoj uniji.

Rusi zarobili ukrajinske vojnike

Dva ruska borca jurišne grupe snaga „Istok“ stupila su u borbu sa osam ukrajinskih vojnika i zauzela utvrđene položaje Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Volnovaha na južnodonjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se dodaje da su ruski vojnici uspeli da zarobe nekoliko pripadnika ukrajinske vojske.

U Avdejevki pronađena su minirana skrovišta Ukrajinaca

U Avdejevki u DNR pronađena su minirana skrovišta ukrajinske vojske u kojima su se nalazile artiljerijske i tenkovske granate i druga municija, saopštila je pres-služba regionalne Uprave Federalne službe bezbednosti (FSB).

U saopštenju se precizira da je otkriveno skoro 70 granata, više od 100 jedinica municije za bacače granata, više od 700 artiljerijskih granata zapadne proizvodnje kalibra 155 milimetara, skoro 140 tenkovskih granata i više od 10 hiljada patrona za malokalibarsko oružje.

- Osim toga, u skladištima oružja pronađeni su nacistički simboli i medicinski špricevi sa supstancom nepoznatog porekla, koji su poslati na analizu regionalnim specijalistima - dodaje FSB.

Ruski Su-34 bombardovao ljudstvo neprijatelja

Ruski avion Su-34 izveo je napad na jedinice Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se precizira da je bombardovano uporište i ljudstvo neprijatelja.

Tenk T-90M uništio ukrajinske snage na avdejevskom pravcu

Tenk T-90M „proriv“ grupe snaga „Centar“ uništio je položaje i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kijev: Tokom noći oboreno šest dronova nad Odesom

Ukrajinska vojska je saopštila da je teritorija Ukrajine tokom noći napadnuta sa sedam dronova "šahed", jednom bespilotnom letelicom "orlan-10" i sa tri protivvazdušne rakete S-300/S-400, preneo je Ukrinform.

U saopštenju se dodaje da je nad Odesom oboreno šest dronova – pet "šaheda" i jedan "orlan-10".

Ruski napadi širom Ukrajine

U više oblasti Ukrajine zabeleženi su ruski napadi, tvrdi Kijev. Ukrajinska vlast navodi da je Odeska oblast pogođena balističkim raketama, a ruska vojska ih je takođe napala u Donjeckoj oblasti, a u Hersonu bacila dve navođene avionske bombe.

Moskva beleži napade na luku u Sevstopolju na Krimu. Kijev tvrdi da je oštetio spasilački brod koji je služio štabu Crnomorske flote Moskve.

SAD usvojio paket pomoći Ukrajini

Predstavnički dom Sjedinjenih Država usvojio zakone o vojnoj pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Sledi rasprava i glasanje u Senatu. Paket pomoći je težak 95 milijardi dolara – od toga 61 milijarda namenjena je Ukrajini. 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zahvalan, tvrdi da će sprečiti širenje rata i pomoći Ukrajini i Americi da budu još jače. Moskva ipak tvrdi da će američka pomoć pogoršati globalnu krizu.

Orban: U Evropi vlada ratno raspoloženje

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da u Evropi vlada ratno raspoloženje, da se Evropa priprema za rat i da politikom EU dominira ratna logika, upozoravajući da se Brisel "igra vatrom" i da bi vrtlog rata mogao da odvuče Evropu u propast.

Poljska, Litvanija i drugi NATO saveznici počeli su vojnu vežbu oko Suvalki koridora u Litvaniji koji se smatra ključnom tačkom za simulaciju mogućeg direktnog sukoba Rusije i Severnoatlantske alijanse.

BONUS VIDEO: RUSI UHVATILI TERORISTE - Ruski FSB uhapsio šest osumnjičenih da su planirali terorističke napade

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)