POLITIČKI BANKROT ZELENSKOG: Ukrajinski predsednik gubi od samog sebe

Милица Шкорић
Milica Škorić

10. 04. 2024. u 14:15

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski i dalje gubi od bivšeg glavnokomandujućeg ukrajinske armije Valerija Zalužnog, koji bi, prema rezultatima analize javnog mnjenja kompanije "SOCIOS", u martu pobedio na predsedničkim izborima da su se oni održali i da je Zalužni zaista postao političar, piše Viktor Medvedčuk, ukrajinski opozicioni političar i predsednik saveta pokreta "Druga Ukrajina".

ПОЛИТИЧКИ БАНКРОТ ЗЕЛЕНСКОГ: Украјински председник губи од самог себе

Foto: Tanjug/AP

Medvedčuk podseća da je 31,3 odsto ispitanika prošlog meseca izjavilo da bi pružilo podršku Zalužnom kada bi on bio političar i kada bi se kandidovao za predsednika, dok bi za Zelenskog glasalo 21,7 odsto građana. U drugom krugu izbora, pobeda Zalužnog bi bila još veća – 67,5 glasova otišlo bi bivšem glavnokomandujućem, a 32,5 odsto trenutnom predsedniku Ukrajine. 

Slično bi bilo i u slučaju izbora za Radu Ukrajine – potencijalni blok okupljen oko Zalužnog dobio bi 34,2 odsto, a onaj oko Zelenskog više nego duplo manje od toga – 15,5 odsto.

- General Zalužni nije najavio ulazak u politiku i ne mora da znači ni da će ga objaviti. Zelenski u stvari ne gubi od Zalužnog – on gubi sam od sebe. To nije ništa originalno za modernu ukrajinsku istoriju. I Porošenko je izgubio od sebe, a ne od Zelenskog, koji početkom 2019. uopšte nije ni bio političar. Ukrajinci nisu glasali za Zelenskog, glasali su protiv Porošenka - objašnjava Medvedčuk.

Stoga, ocenjuje, to što Zelenski danas gubi je sramota. 

- Zelenski je, baš kao i Porošenko, izabrao sebe, svoju slavu, svoje interese, a nikako ne interese zemlje i naroda. Samo Porošenko je imao moralne snage da izgubi i podnese ostavku na mesto predsednika. Zelenski nema tu snagu. Štaviše, nije hteo ni da razmišlja o tome.

Medvedčuk još podseća da je Kijev, po naredbi Zelenskog, zabranio pregovore sa Rusijom, dok je na njenom čelu predsednik Vladimir Putin. 

Podaci sociološkog istraživanja iz marta kompanije "SOCIOS" pokazuju da je u martu 69,3 odsto Ukrajinaca bilo za pregovore, a samo 24 odsto njih protiv, podseća Medvedčuk. 

Ali, kako dodaje, "Zelenski zanosno ide protiv tih skoro 70 odsto, iako je izbore dobio isključivo zahvaljujući njima", a "danas plače na Si-En-Enu" i traži novu pomoć.

- To je nečuveno, ali danas ljude hapse za propagandu mira i normalizaciju odnosa sa susedima - dodaje on.

- Ako bismo to preveli s jezika političkog bankrotstva koji pati od teške narcisoidnosti, dobićemo sledeće: 'Zahvaljujući svojoj gluposti i nesposobnosti, ušao sam u sukob sa susednom državom, ne imajući sredstva za to. Te resurse hteo sam da uzmem od zemalja NATO-a, ali, na moje iznenađenje, oni ponestaju. Umesto da priznam svoje greške i kažem da sam ispao najnesposobniji predsednik Ukrajine, pokušavam da uplašim svet Rusijom kako bih sebi izvukao još novca za rat. Ali, oni mi ne daju novac za ovo, jer shvataju da će biti napadnuti ne kada ja izgubim, već kada se umešaju u ovaj sukob, koji ih se uopšte ne tiče. A ja tako želim da oni prikriju moju glupost, ograničenost i nesposobnost - objašnjava Medvedčuk.

Rejting ukrajinske vlasti opada velikim tempom

Ukrajinci su odavno shvatili da je bilo bezumno osloniti se na Zapad, a podršku Zapada do sada negativno je ocenilo čak 89,9 ispitanika, koji su učestvovali u jednom drugom istraživanju "Aktiv Grup".

Ukrajinci vide da se međunarodna pomoć smanjuje, ne veruju da će NATO poslati svoje vojnike da se bore za Ukrajinu, i uz sve to ne smatraju da je sukob sa Rusijom najveći problem u Ukrajini, već korupcija.

Agencija "Rejting" je objavila da čak 51 odsto stanovnika Ukrajine smatra da je korupcija najveći problem zemlje.

Oko 25 odsto ispitanika takođe je nezadovoljno kako država ispunjava svoje obaveze prema borcima koji su se vratili sa fronta. Preko 50 odsto građana u martu je bilo spremno da kritikuje vlast, pokazuju podaci "SOCIOS-a", dok istraživanje "Aktiv Grup" to potvrđuje na drugi način – 54 odsto građana prošlog meseca je bilo nezadovoljno efikasnošću rada državnog aparata.

- Ljudi su besni, zaslepljeni očajem, ne veruju ovoj vlasti - zaključuje Medvedčuk.

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI - Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave