AKO POŠALJU VOJSKU, ZVAĆEMO PUTINA: Tenzije na istoku, ponovo pokrenuta priča o ujedinjenju dve države

Novosti online

10. 04. 2024. u 07:45

AKO Moldavija na proglašenje nezavisnosti gagauske autonomije reaguje slanjem trupa, regionalne vlasti će se obratiti za pomoć svima, uključujući i Rusiju, izjavila je za RIA Novosti šefica Gagauzije Evgenija Gucul.

АКО ПОШАЉУ ВОЈСКУ, ЗВАЋЕМО ПУТИНА: Тензије на истоку, поново покренута прича о уједињењу две државе

Foto Tanjug/AP

Ona je prethodno napomenula da će autonomija Gagauza pokrenuti proces odvajanja od Moldavije ako vlasti u Kišinjevu odluče da se ujedine sa Rumunijom.

- Nadam se da do toga neće doći, nadam se zdravom razumu naših vlasti, ali ako dođe do toga, kontaktiraćemo sa svim zemljama, naravno, uključujući i Rusku Federaciju - rekla je Gucul.

Istovremeno, ona je naglasila da autonomija Gagauza znači da žele da ostanu u sastavu Moldavije, ali da će „preduzeti mere“ ako vlasti te zemlje odluče da se ujedine sa Rumunijom.

Foto Tanjug/AP

- Zato što želimo da budemo, da živimo u nezavisnoj Republici Moldaviji - objasnila je guvernerka Gagauzije.

Rumunski premijer Marsel Čolaku je 4. aprila izrazio podršku ideji ujedinjenja sa Moldavijom, što bi moglo da se desi, između ostalog, ako ova poslednja uđe u EU.

Moldavski ministar inostranih poslova Mihai Popsoi je takođe izvestio da mnogi zvaničnici rumunske vlade, kao i članovi moldavskih političkih partija, promovišu ideju ujedinjenja dve države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe