RAT U UKRAJINI: Rusi zauzeli važno mesto - Sprema se udar s boka na Časov Jar; Ruska ofanziva kod Avdejevke (VIDEO/FOTO)

Novosti online

08. 04. 2024. u 07:21 >> 22:47

RAT u Ukrajini – 775. dan

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси заузели важно место - Спрема се удар с бока на Часов Јар; Руска офанзива код Авдејевке (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Rat dronovima nastavljen je sa obe strane rusko-ukrajinske granice. Ukrajinske snage su bespilotnim letelicama napale nekoliko objekata zaporoške nuklearke, dvadeset minuta posle posete inspektora IAEA, saopštili su predstavnici elektrane.

Prethodno je Ukrajina, prema navodima ruskih vlasti, napala nekoliko naselja u pograničnoj Belgorodskoj oblasti. Predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je nedostatak sistema PVO u Ukrajini očigledan svim međunarodnim partnerima.

 

 

Napad na Časov Jar: Ruske vazdušno-kosmičke snage podržavaju napade, uništavajući neprijateljska utvrđenja (VIDEO)


Masovne udare na položaje VSU (neonacističke brigada Azov?) izvode bombarderi koristeći FAB-250 vazdušne bombe sa UMPC.


Jurišna avijacija sa Su-25 takođe aktivno napada VSU avionskim projektilima S-8 i S-13, podržavajući dejstva 98. vazdušno-desantne divizije.

Rusi zauzeli važno mesto: Sprema se udar s boka na Časov Jar

Ukrajinski mediji objavljuju snimak gubitka Bogdanovke. Ruska vojska ušla u južni deo, preteći boku Časova Jara.

Kao što je juče javljeno, odvojena gardijska 200. brigada Lenjingradskog vojnog okruga, tokom žestokih borbi, izbacila je jedinice VSU iz Bogdanovke u pravcu Artjomovska.

Oružane snage Ukrajine danas objavljuju snimak od juče: ruski borci su ušli na jug sela - ovo je dalja ivica najbliža Časovom Jaru.

-Ruske pešadijske jedinice izvode jurišne akcije u južnom delu Bogdanovke 48.61116, 37.88933


Napali su sa teritorije Listopadne šume, gde su prethodno bile raspoređene dodatne snage, pišu ukrajinski vojni analitičari.

-Ruske oružane snage zauzele su južni deo sela, pišu drugi ukrajinski izvori.

 

Rusi Iskanderima pogodili skladište dronova

Oružane snage Rusije izvele su napad „iskanderima“ u Zaporožju i uništili su skladište sa dronovima, kao i pogon za proizvodnju koje se nalazi pod kontrolom Kijeva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.


Napad je bio odgovor na pokušaj kijevskog režima da nanese štetu naftnoj industriji Rusije i energetskim objektima.

Lancet – Smrt sa neba za tehniku VSU (VIDEO)

„Lancet“ grupe „Centar“ pogodio je artiljerijsku oruđe Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Avdejevskog.

Ukrajinski militanti su pokušali da pažljivo zakamufliraju svoje oružje u jednom od šumskih pojaseva, ali nisu uspeli. Otkrivena je posada - izletela je municija koja se nalazi.

Avdejevski pravac: Napredovanje Oružanih snaga RF na širokom frontu (MAPA)

Zapadno od Avdejevke, ruske trupe izvode ofanzivne operacije u nekoliko sektora od Berdičija do Pervomajskog.

U oblasti Berdiči, VSU vrši bočni pritisak iz Novobahmutovke, u kontranapadu pešadijskih grupa uz podršku oklopnih vozila. Međutim, u ovom trenutku selo je skoro potpuno pod kontrolom ruskih oružanih snaga. Između Berdičija i Orlovke takođe je bilo moguće smanjiti „džep“ koji je nastao nakon prvih dana proboja u naseljena mesta.

Ilustracija telegram rybar

Iz Orlovke, ruske jedinice su uspele da uđu u južnu periferiju Semjonovke: prema preliminarnim informacijama, preuzele su kontrolu nad najmanje polovinom sela. U isto vreme, VSU zadržava mogućnost snabdevanja svojih snaga palisadima duž autoputa O-0542 i jaruga na severu.

Zapadno od Tonjenjkija, ruske oružane snage su takođe mogle da napreduju u pravcu Umanskog, iako još nisu uspele da dođu do periferije naselja. Međutim, bez zauzimanja Semjonovke i napada sa Orlovke kroz blizinu autoputa S-051801, teško možemo očekivati početak borbi za Umanskoe.

Ruske trupe takođe napreduju u oblasti Pervomajskog. Sudeći po snimcima objektivne neprijateljske kontrole, Oružane snage Rusije su izvršile napad severno od Staroavdejevskog jezera na reci Vodjanaja i bore se za položaje severno od jezera Utjatnik, koji se nalaze na manje od kilometar od istočne periferije Netajlova.

Ima nos kaao Pinokio: Ukrajinski komandir voda o Zelenskom

Komandant voda Oružanih snaga Ukrajine uporedio je Vladimira Zelenskog sa Pinokiom zbog njegovih reči o očigledno potcenjenim gubicima na frontu, koji, prema zvaničnim podacima, iznose 31 hiljadu ljudi, prenosi magazin Njujorker.

Pinokio ​​je junak bajke Karla Kolodija. Prema zapletu, kada je ovaj lik lagao, dužina njegovog nosa se povećala.

Foto: Tanjug/AP

-On (neimenovani komandir voda Oružanih snaga Ukrajine – prim. aut.) uporedio je... Zelenskog sa Pinokiom zbog njegove izjave da je ubijena samo 31 hiljada ukrajinskih vojnika“, navodi se u poruci. Istovremeno, oficir je istakao da ovi pokazatelji ne uzimaju u obzir broj nestalih osoba, što čini ogroman deo gubitaka Oružanih snaga Ukrajine.

General Pavljuk: Apel Ukrajincima - Priduržite se vojsi

Komandant kopnenih snaga Ukrajine Aleksandar Pavljuk pozvao je sugrađane da „ostave emocije“ i da se pridruže ukrajinskoj vojsci jer, prema njegovom mišljenju, niko neće uspeti da ostane po strani kada je reč o sudbini zemlje.

Foto Tanjug/AP

-Pozivam Ukrajince da ostave emocije, da ne padaju na provokacije. Morate biti svesni da niko neće uspeti da ostane po strani, jer sudbina zemlje visi o koncu... Podržavajte zaštitnike i rečju i delom. Pridružite se redovima Oružanih snaga Ukrajine, napisao je Pavljuk na svom kanalu na Telegramu.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: VSU izgubio oko 1000 vojika i više desetina komada tehnike

Ruski PVO sistemi su tokom proteklog dana oborili 291 ukrajinski dron, tri avionske navođene bombe „hamer“ i četiri rakete „hajmars“;

Na južnodonjeckom pravcu poginulo je i ranjeno do 80 ukrajinskih vojnika, a uništen je tenk, artiljerijsko oruđe SAU M109 „paladin“ i haubica FH-70. Ruske snage poboljšale su položaje na prvim linijama i uništile dve ukrajinske brigade;

Na hersonskom pravcu poginulo je i ranjeno do 50 ukrajinskih vojnika, uništena su tri tenka artiljerijsko oruđe SAU M109 „paladin“, dve haubice M119 i jedna D-30;

FOTO: AP/Tanjug

Na kupjanskom pravcu gubici protivnika u protekla 24 časa iznosili su do 25 vojnika, samohodno artiljerijsko oruđe „akacija“, haubica „msta B“, tri haubice D-20 i radarska stanica za protivbaterijsku borbu AN/TPKu-50;

Na donjeckom pravcu poginulo je i ranjeno više od 460 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva tenka, dva borbena vozila pešadije, osam automobila, haubica M777, artiljerijsko oruđe „krab“, samohodno artiljerijsko oruđe „akacija“ i „gvozdika“ i dve radarske stanice AN/TPKu36;

Na avdejevskom pravcu poginulo je i ranjeno do 325 ukrajinskih vojnika. Uništeno je šet oklopnih vozila, pet automobila, haubica M777 i artiljerijsko oruđe „gvozdika“.

Rusija neće napadati nuklearne objekte

Rusija ne namerava da napada nuklearne objekte na teritoriji Ukrajine jer odlično razume negativne posledice takvog delovanja, izjavio je predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

„Posao ukrajinske strane je da donosi odluke o izgradnji novih energetskih blokova, ako takve mogućnosti realno postoje na današnji dan. Mi se u to ne mešamo. Rusija nikada nije napala nuklearne objekte na teritoriji Ukrajine i ne namerava to da radi. Odlično razumemo moguće negativne posledice“, rekao je Uljanov za televizijski kanal „Rusija 24“ odgovarajući na pitanje o mogućnosti izgradnje novih energetskih blokova u ukrajinskim nuklearnim elektranama.

Zlonamerno pisanje o Trampu

Savetnik Donalda Trampa u predizbornoj trci Džejson Miler negirao je pisanje medija da bivši američki predsednik ima plan za završetak sukoba u Ukrajini koji podrazumeva odustajanje Kijeva od pretenzija na Krim i Donbas, piše „Njujork post“.

List „Vašington post“ je ranije, pozivajući se na izvore, pisao da je Tramp privatno izjavio da je moguće okončati sukob u Ukrajini uz pritisak na Kijev da odustane od Krima i Donbasa.

Foto: Tanjug/AP

Trampov savetnik je taj članak nazvao lažnom vešću i naglasio da njegov šef neće donositi odluke o planu za mirno rešenje sukoba dok ne zauzme poziciju predsednika SAD i ne uspe da oceni sve mogućnosti kako dolikuje, navodi „Njujork post“.

Duda: Rusija trenutno neće napasti Poljsku

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da trenutno ne vidi pretnju od ruskog napada na ovu zemlju.

-Ne može se reći da uopšte nema pretnje. Ali da li postoji pravi znak (napada)? Ne, rekao je Duda u intervjuu za „Dzjenik gazeti pravnej“.

Duda tvrdi da je Varšava spremna da se suprotstavi „ruskoj agresiji“, ali je naglasio da je za to potrebno jačanje odbrane.

Foto: Shutterstock/Ilustracija/AP Photo/Czarek Sokolowski/Vikipedija

Danska poslala pomoć Kijevu

Danska je isporučila još jedan paket finansijske pomoći Ukrajini u iznosu od 40 miliona kruna (5,8 miliona dolara), koji će biti iskorišćen za obnovu energetske infrastrukture nakon velikih napada ruskih oružanih snaga, saopštilo je dansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Oboreno 305 dronova

Tokom prošle nedelje iznad Donjecka, Makejevke, Jasinovate i Gorlovke presretnuto je 305 ukrajinskih bespilotnih letelica, saopštio je štab odbrane DNR.

U saopštenju se dodaje da su bespilotne letelice uspešno presretnute specijalnim tehničkim sredstvima, a u napadima nije bilo civilnih žrtava niti oštećenja infrastrukture.

Foto: Tanjug

 

Peskov: Vojno prisustvo Nemačke u Litvaniji pojačalo bi tenzije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi planirano nemačko vojno prisustvo u Litvaniji pojačalo tenzije.

NATO i njena zemlja članica Litvanija, koja se graniči sa Rusijom i njenom saveznicom Belorusijom, ranije je saopštila da će delimično finansirati trajno stacioniranje 5.000 nemačkih vojnika počev od 2027.

Osvrnuvši se na susret američkog predsednika Džozefa Bajdena i japanskog premijera Fumija Kišide u Vašingtonu, Peskov je rekao da je poznat vojni potencijal trupa SAD koji se nalaze u Japanu, blizu ruskih granica.

Naglasio je da je to uvek bio kamen spoticanja u pokušaju da se postigne mirovni sporazum sa Japanom.

Rusija, glavna država naslednica SSSR-a, i Japan nikada nisu potpisali mirovni sporazum kojim bi formalno okončali neprijateljstva tokom Drugog svetskog rata.

(Guardian)

Zelenski: Ukrajina će izgubiti rat ukoliko Kongres ne odobri pomoć

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će Ukrajina izgubiti rat od Rusije ukoliko američki Kongres ne odobri vojnu pomoć Kijevu.

- Neophodno je da se pojasni Kongresu da ukoliko ne pomogne Ukrajini, izgubićemo rat", rekao je Zelenski - preneo je Kijev independent.

Zelenski je istakao da će biti "teško" za Ukrajinu da "opstane" bez pomoći, dodajući da će, prema njegovoj oceni, porasti namere Rusije da osvoji još teritorija ukoliko bude uspešna u Ukrajini.

- Ukoliko Ukrajina izgubi rat, druge države će biti napadnute -  rekao je Zelenski.

Komentari Zelenskog dolaze nakon što je predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Majk Džonson obećao da će posle Uskrsa staviti na dnevni red glasanje o pomoći Ukrajini, nakon nekoliko meseci čekanja. On je ranije rekao da neće stavljati tu temu pred kongresmene na glasanje.

(Kyiv Independent)

Lokalne vlasti: Vazduh zagađen posle ruskog napada na oblast Žitomira

Gradsko veće Zvjagela u ukrajinskoj oblasti Žitomir pozvalo je stanovnike da ne izlaze napolje nakon što je ruski vazdušni napad na infrastrukturni objekat doveo do zagađenja vazduha.

- Ruske snage su tokom noći pogodile infrastrukturni objekat -  saopštilo je gradsko veće u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

- Nema žrtava među civilnim stanovništvom. Trenutno postoji direktna opasnost od zagađenja vazduha, pa se preporučuje boravak u zatvorenom sa zatvorenim prozorima - navodi se u saopštenju.

(Reuters)

Kijev: Oboreno 17 od dvadesetak ruskih dronova

Ruske snage su tokom noći lansirala dvadesetak dronova na Ukrajinu, ciljajući uglavnom na kritičnu infrastrukturu na jugu i istoku zemlje, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Kako se tvrdi, vazduhoplovstvo je uništilo 17 bespilotnih letelica "šahed" iranske proizvodnje koje je Rusija koristila u svom napadu, iznad regiona Odesa, Nikolajev, Kirovograd, Hmeljnicki i Žitomir.

Ruska vođena raketa Kh-59 uništena je iznad Dnjepropetrovske oblasti, dodaje se.

Regionalni načelnik Oleh Kiper naveo je da su četiri drona uništena iznad južnog regiona Odese. U napadu nije bilo žrtava.

- Oštećeni su logistički i transportni objekat - rekao je Kiper dodajući da su krhotine oborene bespilotne letelice oštetile benzinsku pumpu.

(Reuters)

 

Lancet uništio tenk T-64

Pripadnici grupe snaga „Zapad“ su bespilotnim letelicama „lancet“ uništili tenk T-64 Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, saopštio je načelnik pres-centra grupe Ivan Bigma.

On je dodao da su PVO sistemi i sredstva za radioelektronsko ratovanje uništili tri ukrajinska drona – dve „valkirije“ i „furija“.

Prema njegovim rečima, neprijatelj je na kupjanskom pravcu izgubio do 30 vojnika, dva lansera višecevnih raketnih sistema „uragan“ i „grad“, sedam minobacačkih posada, kontrabaterijsku radarsku stanicu, stanicu za elektronsko ratovanje i dva vozila.

Ruske trupe uništile su nekoliko "patriota" u Ukrajini

Ruske trupe uništile su brojne sisteme protivvazdušne odbrane "patriot" koje je Zapad isporučio Kijevu u Ukrajini, prenosi magazin Ekonomist.

- Rusija je uništila neke od sistema protivvazdušne odbrane "patriot" koje je isporučio Zapad - piše časopis.

Napad dronom na nuklearnu elektranu Zaporožje, oštećen nuklearni reaktor

Nuklearna elektrana Zaporožje u Ukrajini oštećena je u nedelju u napadu dronom, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju, nazvavši napad "ozbiljnim incidentom (sa) potencijalom da naruši integritet zaštitnog sistema reaktora".

U saopštenju objavljenom na Iksu, IAEA je naglasila da šteta u postrojenju pod ruskom kontrolom "nije ugrozila nuklearnu bezbednost", prenosi Si-En-En.

Napad dronom uključivao je tri direktna pogotka u glavni reaktor postrojenja, rekao je generalni direktor agencije Rafael Grosi na Iksu.

Jedna osoba je umrla od posledica napada, dodao je on.

- Ovo je jasno kršenje osnovnih principa zaštite najveće evropske nuklearne elektrane. Takvi nepromišljeni napadi značajno povećavaju rizik od velike nuklearne nesreće i moraju se odmah prekinuti - rekao je Grosi.

Ruske vlasti optužile su ukrajinsku vojsku da je izvršila seriju napada na elektranu koristeći "samoeksplodirajuće" bespilotne letelice, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu ZNPP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave