BATERIJE NASA UKRAJINSKIM DRONOVIMA: Ruska vojska otkrila u zaplenjenim bespilotnim letelicama opremu koja se koristi u svemiru

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

31. 03. 2024. u 17:42

RUSKI stručnjaci su pronašli u zaplenjenim ukrajinskim dronovima baterije koje NASA koristi u programu za istraživanje Marsa, rekao je za Sputnjik Dmitrij Kuzjakin, generalni direktor Centra za integrisana bespilotna rešenja (CKBR).

БАТЕРИЈЕ НАСА УКРАЈИНСКИМ ДРОНОВИМА: Руска војска открила у заплењеним беспилотним летелицама опрему која се користи у свемиру

Foto Tanjug/AP

-Jedan od prvih FPV-dronova protivnika koji nam je dostavljen imao je istu bateriju koju su koristili Amerikanci u NASA-inoj misiji za istraživanje Marsa. Po svemu sudeći, Ukrajina je sklopila prve FPV-dronove uz pomoć američkih "partnera" ​. Ove baterije su ugrađene jer je planirano da se FPV-dronovi koriste zimi, na veoma niskim temperaturama, rekao je sagovornik agencije.

Prema njegovim rečima, reč je o veoma skupim baterijama koje se inače ne koriste za kućnu tehniku. Specijalisti kompanije otkrili su i legure aluminijuma u ​​zaplenjenim bespilotnim letelicama, koje SAD koriste u svemirskom programu. Generalni direktor centra pretpostavlja da su Amerikanci isporučili FPV-dronove Kijevu u prvim mesecima sukoba, ali proizvođač nije imao na raspolaganju druge materijale.

-Materijal je sastavljen 70 odsto od obične legure, a 30 odsto - dve stranice raznih homeopatskih dodataka koji obezbeđuju aluminijumu stabilnost u vakuumu. Šta će FPV dronu takav aluminijum?, primetio je Kuzjakin.

Sagovornik agencije je dodao da Centralni konstruktorski biro redovno dobija zaplenjene bespilotne letelice iz zone specijalnih operacija, koje sadrže mnogo korisnih informacija i materijala za analizu.

CKBR bavi se punim ciklusom pitanja vezanih za borbenu upotrebu FPV sistema: od obuke za upravljanje i efektivne upotrebe do proizvodnje samih dronova. Kompanija je napravila liniju borbenih FPV-dronova „džoker“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?