OGLASILA SE ANTIPUTINOVSKA VOJSKA: Evo zašto su upali na granicu Rusije - borbe i dalje traju

Novosti online

22. 03. 2024. u 15:21

POSLE više od nedelju dana od upada na rusku teritoriju i intenzivnih borbi s ruskim oružanim snagama, komandanti ruski partizani održali zajedničku konferenciju za medije u Kijevu.

ОГЛАСИЛА СЕ АНТИПУТИНОВСКА ВОЈСКА: Ево зашто су упали на границу Русије - борбе и даље трају

Foto: Tviter/Profimedia

Oni su tom prilikom istakli da je njihov cilj upada na teritoriju Ruske Federacije bio da se “otvori drugi front“ i ublaže pritisci na ukrajinske trupe u region Kupjansk.

Denis Kapustin, komandant desničarskog Ruskog dobrovoljačkog korpusa, rekao je da su borci jedinica “stabilizovali front“ i “ublažili pritisak ruskih trupa u određenim oblastima“.

Kapustinu, kontroverznoj ličnosti kojoj je zabranjen ulazak u EU, pridružio se Aleksej Baranovski, dobrovoljac Legije slobode Rusije i vojnik potpuno novog Sibirskog bataljona poznatog samo po svom pozivnom znaku “Kolod“.

Napadi njihovih jedinica, koje nazivaju “ograničenom vojnom operacijom“, još uvek su u toku u Belgorodskoj i Kurskoj oblasti, javlja Kijev independent.

Baranovski je na konferenciji za medije izjavio da su snage protiv Kremlja primile obaveštajne podatke o navodnim planovima Rusije da napreduje dalje u Harkovsku oblast.

- Naša operacija u vojnom smislu poremetila je planove ruske armije i nanela joj značajnu štetu. Bili su prinuđeni da prebace značajne snage iz sektora Kupjanska kako bi zadržali svoju Belgorodsku oblast - naveo je Baranovski.

Andrij Jusov, portparol ukrajinske vojnoobaveštajne agencije (GUR), rekao je ranije da je Ukrajina “pomagala dobrovoljačkim grupama“, koje, prema njegovim rečima, “deluju apsolutno autonomno“.

Kada je Kijev independent postavio pitanje o razmerama takve pomoći, Kapustin je odgovorio da se Ruski dobrovoljački korpus može osloniti na logistiku, obaveštajne podatke i evakuaciju ranjenih vojnika.

Sva “vojna infrastruktura“ jedinice je međusobno povezana sa infrastrukturom Oružanih snaga Ukrajine, rekao je on.

- Zbog toga dobijamo neophodnu podršku od ukrajinske strane kako bismo izvršili naše borbene misije na teritoriji Rusije - rekao je Kapustin.

Podsetimo, mediji su objavili da su ruski dobrovoljci navodno koristili taktička vozila koja su Ukrajini obezbedile SAD i Poljska i da su imali puške belgijske i češke.

Belgijski premijer Aleksandar de Kru rekao je tada da Brisel istražuje te izveštaje.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak koji prikazuje nekoliko onesposobljenih delova hardvera, uključujući tenk i borbeno vozilo Bredli proizvedeno u SAD.

Portparoli partizana su negirali da su rekli da li su koristili oružje koje je obezbedio Zapad.

- Kada smo na teritoriji Ukrajine, mi smo vojnici ukrajinske vojske, jednaki u svim pravima i dužnostima sa ukrajinskim vojnicima. Kada uđemo na teritoriju Rusije, mi nismo vojnici Ukrajine, mi smo građani Rusije koji su uzeli oružje - rekao je Baranovski.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!