TO JE NAJBOLJI AVION NATO, ALI NE RADI: Svega 15 do 30 odsto aviona F-35 sposobno za borbena dejstva (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 03. 2024. u 21:00

IZVEŠTAJ američke Agencija za odgovornost (GAO) iz septembra 2023. godine otkrio je neke šokantne podatke o tome koliko su stotine milijardi dolara vredni F-35 nespremni za borbu.

ТО ЈЕ НАЈБОЉИ АВИОН НАТО, АЛИ НЕ РАДИ: Свега 15 до 30 одсто авиона Ф-35 способно за борбена дејства (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Dok mediji forsiraju priču da je u proseku 55 odsto F-35 borbeno sposobno, u stvarnosti je taj procenat mnogo, mnogo niži - između 15 do 30 posto F-35 moglo bi da učestvuje u borbenim dejstvima.

Problem je u terminu "sposobno za misiju", objašnjava "Epoh tajms". Naime, ispostavilo se da definicija Ministarstva odbrane SAD "sposoban za misiju" ne znači borbeno sposoban.

Letelica koja je "sposobna za misiju" može da leti i izvrši poneki test ili probni let, ali ne i da učestvuje u borbi, odnosno može da izvrši samo deo zahteva za borbene avione koji su "potpuno sposobni za misiju". Čak i sa brojem aviona samo "sposobnih za misiju", flota F-35 je znatno ispod programskih ciljeva od 90 odsto za F-35A (vazduhoplovstvo) i 85 procenata za borbene F-35B (marinci) i varijante F-35C (mornarica).

Foto Iks (Tviter)@dana916

Drugim rečima, flota F-35 u celini nije ni blizu da ispuni svoj cilj sposobnosti misije da bude u stanju da uradi bilo šta.

Situacija je još šokantnija kada je reč o "punoj sposobnosti" lovaca F-35.

U GAO izveštaju se navodi da je stopa pune sposobnosti flote F-35 za misiju blizu 30 procenata, dok je stopa pune sposobnosti za misiju F-35B marinaca iznosila mizernih 15,5 procenata u martu 2023. Aktuelnije brojke nisu dostupne, ali s obzirom na tekuće probleme, uključujući nepouzdane motore, malo je verovatno da se situacija poboljšala u prošloj godini.

Sve to, navodi se u tekstu, ukazuje da američka vojska kojoj je isporučeno 600 F-35, ne zna sa koliko borbeno sposobnih aviona raspolaže, naročito kada se u kalkulaciju uključi niska stopa generisanja pune misije i leta.

S obzirom na spregu vojnoindustrijskog kompleksa, vojske i Kongresa, Pentagon će nastaviti da ulaže milijarde dolara u program F-35 koji već kasni godinama i skuplji je za 183 milijarde dolara u odnosu na prvobitne planove, zaključuje se u tekstu.

rt.rs

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave