KIM DŽONG UN DEMONSTRIRA MOĆ SEVERNOKOREJSKOG OKLOPA: Najnoviji tenk M2020 pridružio se vojnim vežbama (FOTO/VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 03. 2024. u 07:11

TOKOM nedavnih vojnih vežbi, Severna Koreja je pokazala novi tenk, koji su posmatrali lider Kim Džong Un, ministar odbrane Kang Sun Nam i načelnik Generalštaba Ri Jong Gil.

КИМ ЏОНГ УН ДЕМОНСТРИРА МОЋ СЕВЕРНОКОРЕЈСКОГ ОКЛОПА: Најновији тенк М2020 придружио се војним вежбама (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug


Nazvan „M2020“, novi tenk, prvi put otkriven na vojnoj paradi 2020, izgleda spreman za raspoređivanje.

Iako su konkretni detalji oskudni, on podseća na ruski T-14 Armata i iranski MBT Zulfikar, ali deli karakteristike dizajna sa starijim sovjetskim T-62. Opremljen kompozitnim oklopom i glavnim topom od 125 mm, severnokorejski državni mediji pohvalili su borbene sposobnosti tenka, a Kim Džong Un ga je proglasio jednim od najmoćnijih tenkova na svetu.


M2020 NA VOJNIM VEŽBAMA

Mnogo se govorilo o južnokorejskom glavnom borbenom tenku K2 Crni panter (MBT), ali u četvrtak su severnokorejski državni mediji prvi izvestili da je „pustinjačko kraljevstvo” takođe izbacilo jedan od svojih novih tenkova tokom vojnih vežbi ove nedelje. Vozilo je bilo prisutno na događaju kojem su prisustvovali severnokorejski lider Kim Džong Un, ministar odbrane Kang Sun Nam i načelnik Generalštaba Korejske narodne armije Ri Jong Gil.

FOTO: EPA

Kim se pridružio vojnicima koji treniraju na tenku tokom vežbi – i to je bio treći put da je posmatrao svoje snage na obuci od početka tekućih jedanaestodnevnih zajedničkih vežbi Južne Koreje i SAD, koje smatra probom za invaziju.

Severnokorejska vojska održala je demonstracije sa tenkovima, nakon čega je Kim primećen kako sedi na vozačkom mestu jednog od šest tenkova. Vozila su takođe učestvovala u vežbama sa bojevim gađanjem i u trenažnom meču—što je Korejska centralna novinska agencija (KCNA) opisala kao takmičenje.

-Takmičenje se odvijalo po sistemu tim-tim. Takmičenje je imalo za cilj rigoroznu proveru praktičnih veština tenkovskih posada i uvežbavanje načina vođenja borbenih dejstava na osnovu različitih taktičkih misija. U takmičenju su učestvovale istaknute tenkovske posade iz glavnih tenkovskih formacija, izvestio je KCNA.

105. tenkovska divizija proglašena je pobednikom lažne bitke - što nije sasvim iznenađujuće jer je to bila jedinica koja je okupirala glavni grad Južne Koreje Seul tokom Korejskog rata.

Foto Tanjug


SEVERNOKOREJSKI „NOVI” TENK: ŠTA SE ZNA

Medijski izveštaji nisu identifikovali tenk severnokorejske vojske prema broju modela ili drugoj oznaci, ali prema Asošiejted presu, to je isti model koji je prvi put predstavljen tokom vojne parade 2020. Njegovo prisustvo tokom vežbe u sredu može ukazivati da je spreman da bude raspoređen, naveli su južnokorejski stručnjaci.

Poznat samo pod nezvaničnim nadimkom „M2020“, postoje izveštaji da je možda napravljeno devet prototipova – od kojih je šest uočeno na fotografijama koje su objavili državni mediji. Iako ima izgled koji je sličan ruskim T-14 Armata i iranskim MBT-ovima Zulfikar, veruje se da deli neke karakteristike dizajna sa mnogo starijim T-62 sovjetskog dizajna — što je takođe za očekivati, pošto Pjongjang ima istoriju modifikacije T-62.

Trup tenka ima oklopne ploče na bočnim stranama, sa oklopom od rešetki na zadnjem delu trupa koji štiti motor, dok se navodi da je opremljen kompozitnim oklopom i naoružan sovjetskim glavnim topom 2A46 125 mm.

Severnokorejski državni mediji preneli su da je Kim izrazio zadovoljstvo novim tenom i rekao da je „pokazao izvanrednu borbenu sposobnost, moćnu udarnu sposobnost i visoku sposobnost manevrisanja“. Kim je dalje sugerisao da je to jedan od „najmoćnijih tenkova na svetu“ i da je to „snažan razlog da budemo ponosni“ na njega.


(nationalinterest.org/Peter Suciu)

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija I Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)