AMERI TVRDE: "Pinokio" na udaru Huta, nova drama u Crvenom moru

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

12. 03. 2024. u 09:35

AMERIČKA Centralna komanda (CENTCOM) saopštila je danas da su jemenski Huti, sa teritorije Jemena pod kontrolom te grupe, ispalili dve protivbrodske balističke rakete u Crveno more, usmerene prema trgovačkom brodu "Pinokio", ali da nema povređenih niti štete na plovilu.

АМЕРИ ТВРДЕ: Пинокио на удару Хута, нова драма у Црвеном мору

Foto Tanjug/AP

Potparol Huta Jahja Sarea prethodno je izjavio da je napadnut brod koji je okarakterisao kao "američki", ali je, prema javnim bazama podataka kojima upravljaju tragač plovila "Equasis" i Međunarodna pomorska organizacija UN (IMA), "Pinokio" ​​kontejnerski brod pod zastavom Liberije, a u vlasništvu je kompanije "OM-MAR 5 INC" registrovane u Singapuru, prenosi Rojters.

Sarea je istakao da će Huti pojačati svoje vojne operacije tokom Ramazana u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze.

Snage SAD i velike Britanije u ponedeljak su izvele vazdušne napade na lučke i male gradove u zapadnom Jemenu, a u napadima je ubijeno najmanje 11 ljudi, dok je 14 povređeno, izjavio je portparol međunarodno priznate vlade Jemena.

Napadi Huta na brodove u Crvenom moru poremetili su globalni komercijalni pomorski transport i prisilili kompanije da se preusmere na duže i skuplje pomorske rute oko Južne Afrike.

Huti su saopštili da napade izvode u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u ratu protiv Izraela, a kao odgovor na te napade, Sjedinjene Države i Britanija u januaru su počele udare na ciljeve Huta u Jemenu.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?