KIJEVU POMOĆ, ALI NE I AMERIČKI VOJNICI: Ukrajina i Tramp glavne teme Bajdenovog govora o stanju nacije u Kongresu

A.Vojinović

09. 03. 2024. u 07:00

SVRHA mog obraćanja je da probudim Kongres i upozorim američki narod da je demokratija ugrožena. Ako neko ovde misli da će ruski predsednik Vladimir Putin da se zaustavi na Ukrajini, uveravam vas da neće. Ukrajini je potrebna vojna pomoć i oružje kako bi se odbranila od Rusije, ali joj ne trebaju američki vojnici i osoblje. U Ukrajini nema američkih vojnika. Odlučan sam da tako i ostane.

КИЈЕВУ ПОМОЋ, АЛИ НЕ И АМЕРИЧКИ ВОЈНИЦИ: Украјина и Трамп главне теме Бајденовог говора о стању нације у Конгресу

Tanjug

Ovo je u govoru o stanju nacije održanom u Kongresu poručio američki predsednik Džozef Bajden. Tokom obraćanja aktuelni šef Bele kuće i najizvesniji kandidat demokrata za predsednika posebno se "obrušio" na rivala i lidera republikanaca Donalda Trampa. Govor koji su zapadni mediji ocenili kao zapaljiv, a republikanci kao deo predsedničke kampanje, trajao je nešto više od sata, uz brojna klicanja kako demokrata, tako i republikanaca.

Trampa Bajden nijednom nije oslovio po imenu, već "moj prethodnik". Optužio ga je da se "poklonio" Rusiji i kritikovao zbog nemira na Kapitolu 6. januara 2021. godine, njegovih izjava o NATO-u, kao i zbog načina na koji je rukovodio pandemijom virusa korona. Okrivio ga je za odluku Vrhovnog suda koja je garantovala pravo na abortus i blokiranje reformi o imigraciji.

Baza SAD na obali Gaze

ŠEf Bele kuće Džozef Bajden je pred kraj obraćanja u Kongresu najavio da će američka vojska uspostaviti privremenu pomorsku bazu u Mediteranu na obali Pojasa Gaze koje će, kako je istakao, moći da primi velike pošiljke vode, hrane i lekova. On je, istovremeno, naglasio da ta misija neće uključivati raspoređivanje američkih trupa na terenu i da će značajno olakšati dostavu zaliha u Gazu.

- Izraelu kažem ovo - humanitarna pomoć ne može biti sekundarno razmatrana ili pregovarački instrument. Zaštita i spasavanje nevinih života mora da bude prioritet. Jedino pravo rešenje za situaciju je formiranje dve države - rekao je Bajden.

- Neki drugi ljudi mojih godina vide drugačiju priču o ozlojeđenosti, osveti i odmazdi - poručio je on, ponovo aludirajući na Trampa.

Bolna tačka za Bajdena tokom predizborne kampanje nametnula se kriza na meksičko-američkoj granici zbog najezde migranata, pa zato ne čudi što se tokom govora osvrnuo i na tu temu.

- Neću da demonizujem imigrante govoreći da su oni otrov u krvi naše zemlje. Neću razdvajati porodice. Neću zabranjivati ljude zbog njihove vere, za razliku od mog prethodnika - poručio je Bajden i još jednom pozvao republikance u Predstavničkom domu da prihvate dvopartijski zakon o imigraciji koji je ranije usvojio Senat.

Govoreći o ekonomiji, šeg Bele kuće se trudio da istakne dobre momente u tom polju tokom njegovog mandata.

- Nasledio sam ekonomiju koja je bila na ivici, a sada je naša ekonomija predmet zavisti sveta - istakao je on.

Tramp: Uradio je užasan posao

BIVŠI predsednik i verovatni kandidat republikanaca na izborima u novembru Donald Tramp osudio je obraćanje šefa Bele kuće Džoa Bajdena o stanju Unije. "Bio je ljut, mentalno poremećen i pogrešno je predstavljao mnoge činjenice koje se tiču skoro svake teme o kojoj je razgovarao. Ali, prošao je kroz to. On još diše i nisu morali da ga iznesu u ludačkoj košulji. Osim toga, mislim da je uradio užasan posao", rekao je Tramp za "Foks njuz".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)