"ISTORIJSKI POTEZ" Švedska i zvanično postala 32. članica NATO-a

Novosti online

07. 03. 2024. u 17:56

ŠVEDSKA je sada i zvanično postalala NATO članica.

ИСТОРИЈСКИ ПОТЕЗ Шведска и званично постала 32. чланица НАТО-а

Foto: Profimedia

Švedski premijer Ulf Kristerson boravio je danas u Vašingtonu kako bi predao završne dokumente o tom pitanju, što znači da će, ukoliko Švedska bude napadnuta, ostale članice alijanse biti obavezne da je zaštite.

Govoreći nakon pristupanja Švedske, američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da je NATO savez sada jači i veći nego što je ikada bio.

"Istorijski potez"

U međuvremenu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je taj potez kao "istorijski".

- Posle više od 200 godina nesvrstanosti, Švedska sada uživa zaštitu dodeljenu članom 5, krajnju garanciju slobode i bezbednosti saveznika. Švedska sa sobom nosi sposobne oružane snage i prvoklasnu odbrambenu industriju. Pristupanje Švedske čini NATO jačim, Švedsku bezbednijom, a celu Alijansu bezbednijom - rekao je Stoltenberg u izjavi za X (Tviter) platformu.

"Hvala svim saveznicima, težićemo jedinstvu"

Švedski premijer Ulf Kristerson zahvalio se danas zemljama NATO-a na tome što su Švedsku dočekale kao 32. članicu Alijanse.

- Švedska je sada članica NATO-a. Hvala svim saveznicima što ste nas dočekali kao 32. člana. Težižemo jedinstvu, solidarnosti i podeli tereta, i u potpunosti ćemo se pridržavati vrednosti Vašingtonskog sporazuma: slobode, demokratije, slobode pojedinca i vladavine prava. Zajedno jači", napisao je Kristerson na društvenoj mreži Iks.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)