NE BUDITE KUKAVICE: Francuski predsednik Emanuel Makron prozvao saveznike

Francuski predsednik Emanuel Makron istrajava u stavu da nije isključena mogućnost da se na tlo Ukrajine pošalju savezničke trupe, iako je u toj svojoj ideji usamljen u svetu. Stanar Jeliseja je u Pragu branio svoje viđenje situacije, potvrđujući da su njegove reči o slanju trupa bile "jasne, promišljene i precizne".

НЕ БУДИТЕ КУКАВИЦЕ: Француски председник Емануел Макрон прозвао савезнике

Foto: Profimedia

- Da li je ovo naš rat ili nije naš rat? Možemo li da okrenemo glavu smatrajući da stavri mogu ovako da nastave da se odigravaju? Ne verujem. Pozvao sam na strateški odskok i stojim iza toga. Treba biti lucidan u vezi s realnošću situacije koja se dešava u Evropi i rizicima koji postoje – kazao je Makron na zajedničkoj konferenciji za medije sa češkim predsednikom Petrom Pavelom koji se takođe protiv mogućnosti slanja trupa.

Makron ističe da bi "pokazivanje limita prema onome koji ih nema" bilo prizivanje duha poraza.

- Ko je pokrenuo rat u Ukrajini? Vladimir Putin. Ko preti upotrebom nuklearnog naoružanja, šta god mi uradili ili rekli? Predsednik Putin – istakao je francuski šef države.

Istovremeno je za češke medije poručio da je protiv širenja sukoba.

- Nismo u ratu protiv ruskog naroda i odbijamo da uđemo u logiku eksalacije – kazao je.

Francuski mediji ističu da je teško razumeti kako ove dve ideje kohabitiraju u glavi predsednika, s mogućim slanjem francuskih trupa i odbijanjem da se uđe u rat. Izolovan, Makron je poslao poruku saveznicima da pokažu više hrabrosti.

- Sigurno započinjemo trenutak u našoj Evropi kada ne treba biti kukavica. Niko ne želi da vidi drame koje dolaze. Rat je došao na naše tlo, sile koje su postale nezaustavljive šire svakodnevno pretnju, i nas sve više napadaju. Treba biti na istorijskoj visini s hrabrošću koja je za to potrebna. To je naša međusobna odgovornost – istakao je Makron u Pragu.

Zapadne zemlje se žale na sajbe-napade iz Moskve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!