ORBAN ODBIO SASTANAK SA ZELENSKIM: Ništa od susreta sve dok ne uradite jednu stvar

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

05. 03. 2024. u 16:13

SASTANAK mađarskog premijera Viktora Orbana i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog neće biti sve dok kijevski režim ne vrati prava nacionalnoj manjini u Zakarpatju, rekao je republički ministar spoljnih poslova i spoljno-ekonomskih odnosa Petar Sijarto na konferenciji za novinare emitovanoj na društvenim mrežama

ОРБАН ОДБИО САСТАНАК СА ЗЕЛЕНСКИМ: Ништа од сусрета све док не урадите једну ствар

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky/AP Photo/Petr David Josek, File

- Sve dok Ukrajina ne usvoji zakone kojima se vraćaju prava mađarske nacionalne zajednice, uslovi za sastanak se ne mogu ispuniti - rekao je zvaničnik, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, on je krajem januara na sastanku u Užgorodu izneo zvanični stav Budimpešte po ovom pitanju ministru spoljnih poslova Ukrajine Dmitriju Kulebi i šefu kabineta Zelenskog Andreju Ermaku.

- Dali smo dokument koji sadrži 11 tačaka, koje su odluke potrebne na ukrajinskoj strani da bi ova situacija krenula dalje. Ne tražimo ništa više, samo vraćanje prava koja su imali Mađari Zakarpatja. Nažalost, moram da kažem da dokument sa odgovorom ne sadrži napredak u ovoj oblasti - primetio je on.

Nakon pregovora u Užgorodu, Kuleba je rekao da će Mađarska i Ukrajina stvoriti zajedničku komisiju. Ona će proceniti koja pitanja mogu da se reše i rezultate predstaviće dvema vladama u roku od deset dana.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Sijarto je zauzvrat pojasnio da dokument, koji se sastoji od 11 tačaka, uključuje, između ostalog, vraćanje pravnog statusa manjinskih škola, mogućnost polaganja završnih ispita na mađarskom jeziku i neograničenu upotrebu mađarskog jezika u višim školama. obrazovanje, kultura, vlada i javni život.

Ipak, šef diplomatije izrazio je nadu da će kijevske vlasti u budućnosti pomeriti sa svojih dogmatskih pozicija. On je takođe pojasnio da će Budimpešta sutra poslati zvaničan odgovor sa svoje strane.

Zelenski je pozvao Orbana u Ukrajinu još u aprilu 2022. U martu 2023, Sijarto je izvestio o pripremama za premijerovu posetu. U decembru su se šefovi država sastali u Buenos Ajresu na inauguraciji argentinskog predsednika Havijera Mileija, ali je Orban naknadno rekao da se to ne može nazvati sastankom, jer su on i Zelenski samo sedeli zajedno na balkonu i razmenili nekoliko reči.

Savet Evrope je prošlog februara odlučio da se žali Venecijanskoj komisiji u vezi sa situacijom Mađara u Ukrajini. Kao rezultat toga, u junu je odeljenje objavilo rezoluciju u kojoj se napominje da nekoliko zakona Vrhovne rade , uključujući zakon o nacionalnim manjinama, izazivaju ozbiljnu zabrinutost u pogledu njihove neusaglašenosti sa Konvencijom o ljudskim pravima. Advokati odeljenja pozvali su Kijev da ispravi tekst.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!