SLOVAČKI PREMIJER: Bolje bi bilo da ambasador objasni DŽonsonovu ulogu u prekidanju pregovora, Kijev bi bio neutralan i imao EU perspektivu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 03. 2024. u 22:51

UKRAJINA, bez obzira na pomoć Zapada, ne može da reši sukob, pomoglo bi joj slanje vojnika iz zemalja Evropske unije i NATO-a, ali to bi dovelo do apokalipse, smatra slovački premijer Robert Fico.

СЛОВАЧКИ ПРЕМИЈЕР: Боље би било да амбасадор објасни Џонсонову улогу у прекидању преговора, Кијев би био неутралан и имао ЕУ перспективу

Foto printskrin Youtube 10 Downing Street

-Zapad vidi da, uprkos značajnoj finansijskoj i vojnoj pomoći i sankcijama, Ukrajina nije sposobna da reši ovaj vojni sukob... Promene bi mogao doneti samo dolazak vojnika iz zemalja EU i NATO-a u Ukrajinu sa najsavremenijim oružjem, ali onda bismo mogli samo da sednemo na balkon sa konjakom i cigarom i čekamo početak svetske apokalipse, rekao je Fico u video-poruci objavljenoj na društvenim mrežama.

On je istakao da su „Ukrajini najviše potrebni savremeni sistemi protivvazdušne odbrane, inače nema smisla razmišljati o proširenju proizvodnje naoružanja ili velikih centara za obuku u Ukrajini“.

„Bez PVO oni bi bili laka meta. U tom grmu leži zec. Zapad ne može da isporuči Ukrajini takve sisteme, a da ih ne opslužuju zapadni vojnici“, objasnio je Fico i dodao da bi slanje zapadnog kontingenta samo dovelo do eskalacije sukoba.

O KOMENTARU BRITANSKOG AMBASADORA U SLOVAČKOJ

Slovački premijer takođe je prokomentarisao izjavu britanskog ambasadora u toj zemlji o stavu slovačke vlade o Ukrajini.

-Šokiran sam šta je britanski ambasador u zemlji Najdžel Bejker rekao o politici slovačke vlade. Zamislite da naš ambasador u Londonu komentariše politiku britanske vlade i britanskog premijera. Začuđen sam što je ambasador iznenađen mojim stavovima da Zapad ne podržava mir u Ukrajini, istakao je Fico.

Prema njegovim rečima, bilo bi bolje da britanski ambasador objasni slovačkim građanima kakvu je ulogu odigrao bivši britanski premijer Boris Džonson kada je, ubrzo po izbijanju sukoba u Ukrajini, uticao na ukrajinsko rukovodstvo da ono ne potpiše mirovni sporazum sa Rusijom. Taj sporazum je, prema Ficovoj oceni, garantovao Ukrajini evropsku perspektivu i vojnu neutralnost.

-Ili da je tražio saglasnost od svog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona i objavio svoj ratoborni govor u ponedeljak na samitu u Parizu. To su bar dva razloga zašto nije trebalo da bude iznenađen što nisam uveren u iskrenost Zapada o postizanju mira u Ukrajini. I opet ponavljam da strategija Zapada da koristi rat u Ukrajini za ekonomsko, vojno i političko slabljenje Rusije ne funkcioniše, zaključio je Fico.

Britanski ambasador u Slovačkoj Najdžel Bejker ranije je rekao da je iznenađen izjavama da Zapad ne podržava mir u Ukrajini i izrazio neslaganje sa takvim stavom. On je napomenuo da je i sama Slovačka deo Zapada, članica NATO-a i Evropske unije.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TRUDILA SAM SE DA BUDEM JAKA: Pevačici pred izlazak na binu rekli da joj je član porodice preminuo