"TAURUSOM" PLANIRALI NAPAD NA KRIMSKI MOST: Novi skandal u Nemačkoj - Oficiri koristili nebezbednu vezu za priču o poverljivim informacijama

Марија Стевановић
Marija Stevanović

03. 03. 2024. u 09:05

ZA ONLAJN sastanak, tokom kojeg su oficiri Bundesvera razgovarali o mogućnosti napada na Krimski most, nije korišćena bezbedna linija, prenosi list Bild. Razgovor je vođen preko zvaničnog fiksnog telefona Bundesvera u američkom programu VebEks (WebEx - deo grupe kompanije Cisco Systems), koji je instaliran na mobilnim telefonima oficira.

ТАУРУСОМ ПЛАНИРАЛИ НАПАД НА КРИМСКИ МОСТ: Нови скандал у Немачкој - Официри користили небезбедну везу за причу о поверљивим информацијама

Foto: Profimedia

Nemačke obaveštajne agencije sada proveravaju da li je dozvoljeno korišćenje verzije VebEks za razmenu informacija najnižeg stepena tajnosti (samo za službenu upotrebu). Takođe se sprovodi analiza kako bi se utvrdilo koliko su pomenute informacije tokom razgovora poverljive.

„Postoji razlog da se veruje da je korišćeno nedovoljno bezbedno sredstvo komunikacije za razgovor o ovakvim stvarima. Ovo je jedan od predmeta dalje istrage“, saopštila je predstavnica nemačkog ministarstva odbrane za Bild.

Prema navodima ministarstva, nije poznato da je bilo još slučajevi presretanja razgovora.

Poslanik Bundestaga, stručnjak za spoljnu politiku Hrišćansko-demokratske unije Roderih Kizeveter pozvao je da se proveri cela IT infrastruktura i komunikacioni kanali vlasti nakon pojavljivanja u ruskim medijima snimka razgovora visokih nemačkih vojnih zvaničnika o planovima da se napadne Krimski most raketama Taurus.

Podsetimo, glavna urednica medijske grupe „Rusija sevodnja“ i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan je juče objavila 40-minutni audio-snimak razgovora visoko rangiranih oficira nemačkog Bundesvera koji razmatraju „kako da bombarduju Krimski most“.

Sudeći prema tom zapisu, u razgovoru učestvuju četvorica oficira, među kojima je i šef Odeljenja za operacije i obuku Vojno-vazduhoplovnih snaga.

Oficiri, pored ostalog, razmatraju kako da isporuče rakete „taurus“ i kako da obuče ukrajinske vojnike da ispale te rakete na Krimski most, tako da Nemci ne pređu „crvenu liniju“ i da ne postanu očigledni učesnici sukoba u Ukrajini.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)