RAT U UKRAJINI: Uništen ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti; Situacija na Krinki pod kontrolom ruske vojske

Novosti online

29. 02. 2024. u 07:56 >> 00:49

RAT u Ukrajini - 736. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Уништен украјински дрон изнад Белгородске области; Ситуација на Кринки под контролом руске војске

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ruske snage oslobodile su naselje Petrovsko na avdejevskom pravcu. U napadu ruske vojske uništen je parking za sistem „hajmars“ i pogon za proizvodnju dronova ukrajinskih Oružanih snaga kod Nikolajeva.

Ruski PVO sistemi su tokom proteklog dana iznad Belgorodske oblasti uništile tri ukrajinska drona.

Mediji: Nemački kancelar slučajno otkrio tajne podatke o prisustvu britanskih vojnika u Ukrajini

 

Nemački kancelar Olaf Šolc otkrio je obaveštajne podatke o britanskim jedinicama u Ukrajini, piše Telegraf.

Šolc je, komentarišući mogućnost slanja raketa Taurus u zonu borbenih dejstava, rekao da bi to zahtevalo učešće trupa Bundesvera u ukrajinskom sukobu.

- Gospodin Šolc je tvrdio da bi Nemačka, nakon Britanije mogla postati ’učesnik u ratu‘ - navodi se u članku.

Bivši predsednik odbora za odbranu u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva Tobias Elvud nazvao je njegove reči „očiglednom zloupotrebom obaveštajnih podataka“. Prema rečima britanskog političara, kancelar je time želeo da opravda svoje oklevanje da ukrajinskim oružanim snagama isporuči rakete dugog dometa.

Kako prenosi Telegraf, šef nemačke vlade je svojom izjavom doveo u opasnost britansko osoblje koje se nalazi u Ukrajini.

Zaharova: Izjava Ostina o direktnom vojnom sukobu između Rusije i NATO - suluda


Opaske američkog ministra odbrane Lojda Ostina o direktnom vojnom sukobu između Rusije i NATO u slučaju poraza Ukrajine su sulude, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Da li je ovo otvorena pretnja Rusiji ili pokušaj da se izmisli izgovor za ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Obojica su ludi. Međutim, svako može da vidi ko je agresor - to je Vašington -  napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

Ranije je američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao tokom saslušanja u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma posvećenom njegovoj hospitalizaciji u januaru, da bi Rusija i NATO, ukoliko padne Ukrajina, mogli doći u direktan vojni sukob.

 

Zelenski: Rusija neće stati, Putin mora da izgubi da bi se zaustavio teror


Svi u svetu vide da Rusija neće stati jer Moskva želi i trku u naoružanju i nove talase destabilizacije, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i upozorio da svet mora da se brani, a ruski predsednik Vladimir Putin mora da izgubi.

- Vredi zapamtiti: globalna stabilnost počiva samo na hrabrosti i posvećenosti ukrajinskih vojnika, celog našeg naroda. Ukrajinska imena se čuju na frontovima, ali svi razumeju i vide da su Putinove namere znatno šire. Niko neće voleti svet u kome teror pobeđuje i zato Putin mora da izgubi - rekao je Zelenski u večerašnjoj video poruci.

On je dodao da su Ukrajinci u stanju to da postignu uz dovoljnu podršku, koja uključuje oružje, norme međunarodnog prava i razumevanje lidera, prenosi Ukrinform.

- Svi vide da Rusija neće stati. Tamo, u Moskvi, žele i trku u naoružanju i nove talase destabilizacije. Svi mi u Evropi treba da budemo jasno svesni toga. Ako padne sloboda jednog čoveka, sloboda svih ostalih neće opstati. Takva je realnost. Moramo da se branimo. Moramo postići naše zajedničke ciljeve - poručio je Zelenski.

Putin je danas, tokom obraćanja pred Federalnom skupštinom, istakao da su se borbene sposobnosti Oružanih snaga Rusije višestruko uvećale i da ruske snage na svim pravcima ''samouvereno nareduju i oslobađaju teritorije''.

Putin je takođe rekao da su strateške nuklearne snage Rusije u stanju pripravnosti.

Zelenski je podsetio da se tokom samita "Ukrajina-Jugoistočna Evropa" koji je u sredu održan u Tirani sastao sa predstavnicima Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Moldavije i Bosne i Hercegovine i da je dogovoreno da će sve zemlje jugoistočne Evrope učestvovati na Globalnom mirovnom samitu.

Reč je o prvom samitu o formuli mira na nivou lidera, koji je planiran da se održi u Švajcarskoj. 

- Moramo da obezbedimo što šire učešće međunarodne zajednice u rešavanju globalnih pitanja – upravo to je pitanje vraćanja pune snage međunarodnog prava i sprečavanja agresije -  zaključio je Zelenski.

Napomenuo je i da bi Ukrajina već na proleće mogla da napravi prve korake u pregovorima na putu ka EU.  

 

Makron o izjavi o slanju trupa u Ukrajinu: Svaka moja reč je promišljena


Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je njegov stav o mogućnosti slanja zapadnih trupa u Ukrajinu razmotren i promišljen.

- Svaka reč koju kažem na ovu temu je odmerena, promišljena i izbalansirana - rekao je Makron novinarima na svečanom otvaranju Olimpijskog sela u Sen Deniju, prenosi Mond.

On je odbio da dalje komentariše "geopolitičku situaciju", napominjući da Olimpijsko selo nije mesto za to.

Makron je u ponedeljak posle međunarodnog sastanka o podršci Ukrajini u Parizu rekao da ne isključuje učešće evropskih trupa u ratu u Ukrajini u budućnosti, istovremeno ističući da zapadne zemlje trenutno nemaju konsenzus po ovom pitanju.

Mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu odbacile su mnoge članice NATO-a, uključujući SAD i Nemačku, a kritikovale su je i francuske opozicione partije.

 

Bivši američki obaveštajac otkriva koje gradove će Ukrajina izgubiti

Ukrajina će izgubiti kontrolu nad nekoliko velikih gradova ako se sukob odmah ne završi, izjavio je bivši američki obaveštajac Skot Riter u intervjuu za Jutjub kanal „Dajalog vorks“.

„Pojavljuje se sve više znakova da se ovaj sukob neće završiti sve dok Odesa, Dnjepropetrovsk, Harkov i Nikolajev ne postanu ruski. Možda i više gradova ako Ukrajina nastavi ovu ludost“, rekao je ekspert.

Riter Skot je naveo da Ukrajina lako može da izgubi još 20 odsto teritorije ako ne prekine da sluša svoje NATO instruktore.

Donjeck i Gorlovka na udaru

Ukrajinska vojska je ispalila 13 granata kalibra 155 i 152 milimetra na Donjeck i Gorlovku, saopštio je predstavnik Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanim sa ratnim zločinima Ukrajine (SCKK)

Uništen ukrajinski dron

Uništen ukrajinski dron iznad teritorije Belgorodske oblasti, saopštili su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Najnovije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Na kupjanskom pravcu su jedinice „Zapad“ poboljšale položaje u Harkovskoj oblasti i DNR-u. Ukrajinska vojska je izgubila oko 50 vojnika, tenk, dva oklopna vozila i tri automobila. Uništena je haubica američke proizvodnje M198, samohodna haubica „krab“, „akacija“, Msta-B, „gvozdika“ i oruđe D-30.

- Jedinice „Jug“ su porazile ukrajinsku vojsku i tehniku u DNR-u. Ukrajinska vojska je izgubila 600 vojnika, dva tenka, M113 američke proizvodnje i deset automobila. Uništen je višecevni bacač raketa „uragan“, samohodna haubica „krab“, oruđe D-20 i haubica D-30.
- U pravcu Avdejevke su jedinice „Centar“ zauzele pogodnije pozicije i porazile ukrajinsku vojsku i tehniku u DNR-u. Ukrajinska vojska je izgubila oko 495 vojnika, sedam tenkova, četiri oklopna vozila i 11 automobila. Uništene su tri haubice D-20, haubica Msta-B, samohodna haubica „gvozdika“ i dve haubice D-30.
- Na južnodonjeckom pravcu su jedinice vojske „Istok“ porazile ukarjinsku vojsku i tehniku u DNR-u. Neprijatelj je izgubio oko 105 vojnika, tri automobila, haubicu D-20, kao i samohodnu haubicu „gvozdika“.
- Na hersonskom pravcu je ruska vojska zauzela pogodnije pozicije i uništila ukrajinsku vojsku i tehniku u Zaporoškoj oblasti i Hersonskoj oblasti. Ukrajinska vojska je izgubila oko 50 vojnika, pet automobila i stanicu za radioelektronsku borbu „bukovelj-AD“.
- Ruska vojska je na Hersonskom pravcu uništila ukrajinsku diverzanstku grupu za specijalne operacije ukrajinske vojske, koja je pokušala da se iskrca na Tendrovsku prevlaku. Potopljena su četiri čamca, a pet se vratilo. Ukrajina je na ovom pravcu izgubila oko 25 vojnika, a jedan je uhapšen.
- PVO sredstva su oborila dever američkih „hajmarsa“ i dve bombe JDAM. Uništeno je 93 ukrajinskih dronova u LNR-u, DNR-u i Zaporoškoj oblasti.

Krinki i okolina potpuno očošćeni

Mesto Krinki i njegova okolina potpuno su očišćeni, ali se nastavljaju pokušaji ukrajinskih oružanih snaga da se iskrcaju na jedno od ostrva. Situaciju kontroliše ruska vojska, izjavio je načelnik Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

On je rekao da je prekjuče bilo pokušaja ukrajinskih Oružanih snaga da se iskrcaju sa strane Crnog mora, ali je on sprečen.

„Ubijeno je 20 vojnika. Zarobljena su tri čamca. Naoružanje na njima je takođe skoro u potpunosti natovsko. Nastavljaju se pokušaji i borbena dejstva, ali sada sve to kontroliše naša vojska“, istakao je Saldo.

Mediji: Sukob Šolca i Makrona zbog Ukrajine prerastao u otvoreno neprijateljstvo

Nesuglasice između nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona zbog pomoći Ukrajine je perarastao u otvoreno neprijateljstvo, piše list „Politiko“.

Nemački zvaničnici ističu da francuski predsednik daje teške izjave o Ukrajini, ali u stvari Francuska pruža mnogo manje pomoći u poređenju sa Nemačkom.

Prema podacima Kilskog instituta svetske ekonomije, Berlin je dao ili planira da isporuči Kijevu pomoć u iznosu koji je veći od 17 milijardi evra, a Pariz – samo 640 miliona dolara.

Snimak oslobođene Avdejevke

Snimak oslobođene Avdejevke, koju su Oružane snage Ukrajine pretvorile u moćno utvrđeno područje.

 

Ruska vojska ukopana u uporišta u selu Rabotine

Jedinice Oružanih snaga Rusije obezbedile su uporišta u Rabotinu u Zaporoškoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Odeljenje je objavilo snimke aktivnih jurišnih dejstava vojnih lica Gardijskog motorizovanog puka Južnog vojnog okruga.

- Zahvaljujući kompetentnom planiranju operacija od strane komande grupe trupa Dnjepar, naše motorizovane puške uspevaju da iznenade neprijatelja, da zauzmu i učvrste se u njihovim uporišta unutar naseljenog mesta - navodi se u poruci.

Kako je rekao komandant tenka sa pozivnim znakom Snajper, tenkovska jedinica je pre juriša prokrčila put kroz minska polja, nakon čega je pešadija borbenim vozilima pešadije počela da ulazi u Rabotine. On je naglasio da su manevri bili potpuno nepredvidivi za neprijatelja.

Zaratili Šolc i Makron oko oružja za Ukrajinu

Razlike između nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona oko pomoći Ukrajini pretvaraju se u otvoreno neprijateljstvo usled Makronovih izjava o slanju trupa u Ukrajinu, piše Politiko.

Više o tome OVDE.

Rusi uništili veliki broj utvrđenja OSU u Časov Jaru

Ruske snage uništile su veliki broj utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine u selu Časov Jar u Artjomovskom okrugu DNR pomoću teških minobacača, raketnih sistema i aktivnim vazdušnim napadima, izjavio je za Sputnjik penzionisani potpukovnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

On je dodao da su ta utvrđenja stvarana još od 2014. godine.

Maročko je naglasio da u cilju smanjenja gubitaka, ukrajinska vojska mora da se osipa i skriva u podrumima višespratnica i privatnih kuća.

Uništena osmatračnica kod Soledara

Artiljerci 200. posebne gardijske motorizovane brigade Severne flote, koja deluje u sastavu Južne grupe snaga, uništili su osmatračnicu Oružanih snaga Ukrajine sa izviđačima kod Soledara u Donbasu, izjavio je za Sputnjik pripadnik brigade sa pozivnim „Uragan“.

On je napomenuo da je napad izvršen vučenim topom 2B16 „nona K“ kalibra 120 milimetara.

Prema njegovim rečima, na taj način ukrajinske snage ostale su bez mogućnosti nadgledanja određenog područja i, shodno tome, ruska pešadija sada može da se kreće mnogo bezbednije, a manje su šanse da ukrajinske snage dobiju informacije o lokaciji pešadije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu