ŠOLC I MAKRON ZARATILI OKO UKRAJINE: Otvoreno neprijateljstvo nemačkog kancelara i francuskog predsednika

Novosti online

29. 02. 2024. u 07:31

RAZLIKE između nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona oko pomoći Ukrajini pretvaraju se u otvoreno neprijateljstvo usled Makronovih izjava o slanju trupa u Ukrajinu, piše Politiko.

ШОЛЦ И МАКРОН ЗАРАТИЛИ ОКО УКРАЈИНЕ: Отворено непријатељство немачког канцелара и француског председника

Foto AP

Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da se EU složila da stvori „devetu koaliciju za duboke udare“ – snabdevajući Ukrajinu raketama srednjeg i dugog dometa. On je takođe rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“. 

Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali još nije postignut konsenzus. 

Ubrzo nakon Makronovih izjava, nemački kancelar Olaf Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus rekli su da Nemačka neće slati svoje trupe u Ukrajinu, a Šolc je naglasio da zemlje NATO- a u celini to neće učiniti. 

Osim toga, kancelar je ponovo izjavio da nema planova za slanje krstarećih raketa taurus dugog dometa u Ukrajinu.

- Razlike između Šolca i Makrona oko vojne pomoći Ukrajini se razvijaju u nešto poput otvorenog neprijateljstva - navodi Politiko.

Foto: Tanjug/AP photo

Politiko je, pozivajući se na nemačke zvaničnike, rekao da je Makron spreman za „teške razgovare“ o Ukrajini, ali da nije preduzeo dovoljno akcija u poređenju sa Berlinom. 

List napominje, pozivajući se na podatke Instituta za svetsku ekonomiju Kila, da je Nemačka obezbedila ili obećala više od 17 milijardi evra pomoći Ukrajini, dok Francuska – samo 640 miliona evra.

- Francuski zvaničnici tvrde da obezbeđuju oružje koje je zaista važno, i to sa manje oklevanja od Nemaca - dodaje list.

Politiko takođe upoređuje pristupe dve zemlje da pomognu Ukrajini, primećujući veliko oklevanje Nemačke da pošalje određene vrste naoružanja, na primer, rakete taurus. List takođe napominje da je posle samita u Parizu u ponedeljak, Makron, izgleda, krenuo na Šolca zbog nemačkog „istorijskog oklevanja“ oko slanja oružja Ukrajini.

Prethodno je nemački kancelar Olaf Šolc objavio zasebnu video-poruku u kojoj je ponovo naveo da NATO neće postati strana u sukobu u Ukrajini, a nemačke trupe neće biti poslate u Ukrajinu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MALI NA PITANJE NOVOSTI: Ogavna i odvratna laž Miroslava Aleksića, kako vas nije sramota?