RAT U UKRAJINI: Sirene za uzbunu odjekuju Kijevom; Uništena grupa ukrajinskih diverzanata u Hersonskoj oblasti (VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

28. 02. 2024. u 07:21 >> 00:55

RAT u Ukrajini - 735. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Сирене за узбуну одјекују Кијевом; Уништена група украјинских диверзаната у Херсонској области (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ercin Erturk / Anadolu Agency

Kijev: Rusija proširila napade u okolini Avdejevke

Ruska vojska je proširila napade na još pet sela oko Avdejevke. Pervomajskoe i Nevelskoe su dodate liniji odbrane Berdiči - Orlovka - Tonenkoe, saopštile su Oružane snage Ukrajine.

- U pravcu Avdejevke naši branioci su odbili 20 neprijateljskih napada u oblastima naselja Berdiči, Orlovka, Tonenkoe, Pervomajskoe, Nevelskoe u Donjeckoj oblasti - navodi se u izveštaju vojske Ukrajine.

(UNIAN)

Sirene za uzbunu odjekuju Kijevom

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kijevu i Kijevskoj oblasti, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Uništena grupa ukrajinskih diverzanata

U Hersonskoj oblasti uništena grupa ukrajinskih diverzanata koji su pokušali da se iskrcaju na Tendrovsku prevlaku, na severozapadu Crnog mora.

"Francuska vojska bi mogla da osigurava bezbednost ukrajinskih granica"

Francuska vojska bi mogla da osigurava bezbednost ukrajinskih granica, rekao je premijer Republike Gabrijel Atal na sednici Senata.

„Kada govorimo o francuskim vojnicima, možemo govoriti o vojnicima koji će se baviti obukom, zaštitom zemlja-vazduh i zaštitu granica“, rekao je on.

Zvaničnik je takođe napomenuo da su zemlje EU odlučile da idu dalje po pitanju isporuke oružja Oružanim snagama Ukrajine zbog „ruske pretnje“.

"Može li predsednik sa svom odgovornošću da kaže da iz principa isključuje određene perspektive? Ne mislim", dodao je Atal, pokušavajući time da odbrani Emanuela Makrona, koji je nakon svojih izjava bio izložen žestokim kritikama u zemlji.

Oglasio se Stejt Department o slanju vojnika

Svaka zemlja će sama odlučiti da li će poslati vojnike u Ukrajinu, Sjedinjene Države nemaju takve namere, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

"Druge zemlje će odlučiti šta će da urade. Ali u ime Sjedinjenih Država, predsednik je jasno stavio do znanja da neće biti američke vojske na terenu", rekao je Miler na brifingu.

Vučić razgovarao sa Zelenskim

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim tokom boravka u Tirani, sa kojim je razgovarao o važnim temema i inicijativama za mir.

Šolc jasan po pitanju slanja NATO snaga u Ukrajinu

NATO nije i neće postati strana u sukobu u Ukrajini, saopštio je kancelar nemačke Olaf Šolc.

Po njegovim rečima, Nemačka neće učestvovati u sukobu u Ukrajini.

Erdogan: Turska spremna da bude platforma ze pregovore

Turska je spremna da još jednom pruži platformu za pregovore između Rusije i Ukrajine, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u video obraćanju učesnicima samita Ukrajina-Jugoistočna Evropa koji se održava u Albaniji.

Poljska pregovara sa Ukrajinom o zatvaranju granica za izvoz robe

Poljska pregovara sa Ukrajinom o privremenom zatvaranju granice za izvoz robe, rekao je novinarima premijer Donald Tusk.

"Neću da krijem da sa ukrajinskom stranom razgovaramo o privremenom zatvaranju granice, o potpunom prekidu trgovine“, rekao je Tusk.

Istovremeno, poljski premijer je napomenuo da bi takvo rešenje „bilo samo privremeno i bolno za obe strane“.

"Poljska više izvoze robe u Ukrajinu nego što uvozi. U Ukrajinu prodajemo mnogo više nego što nam dolazi iz Ukrajine. Ali različite grupe imaju različite interese. Neki zarađuju mnogo na tome što Ukrajina može da trguje bez carina, ali većina mnogo gubi“, rekao je on.

Ipak, Tusk je rekao da je „spreman da donese odluku, čak i tešku, ako je reč o granici sa Ukrajinom”.

Oboren ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti

Ruski PVO sistemi oborili su oko 16 časova ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Oslobođeno i naselje Petrovsko

Ruske snage oslobodile naselje Petrovsko (ukrajinski ─ Stepovo) na avdejevskom pravcu, protivnik je tom prilikom izgubio gotovo 165 vojnika, četiri tenka, dva oklopna vozila pešadije „bredli“, oklopni transporter M113 i pet vozila, navedeno je na brifingu ruskog Ministarstva odbrane. 

Zaharova o novim evropskim sankcijama

Nove evropske sankcije neće imati nikakvog uticaja na tok specijalne vojne operacije, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Foto: Profimedia/Ilustracija

„Naša zemlja razvila je dovoljan sankcioni imunitet da uspešno niveliše još jedne pokušaje Brisela da potkopa stabilan trend rasta ruske privrede. I svakako nove sankcije EU neće imati nikakvog uticaja na tok specijalne vojne operacije ili sprovođenje naše inostrane politike“, istakla je ona.

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana na donjeckom pravcu gotovo 230 vojnika, 2 tenka, 2 oklopna vozila pešadije;

- Ruska PVO sredstva oborila su tokom prethodnog dana gotovo 100 ukrajinskih dronova i tri projektila „hajmars“;
- Oružane snage Rusije poboljšale su taktički položaj na kupjanskom pravcu, protivnik je tokom prethodnog dana izgubio gotovo 145 vojnika;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su u toku proteklog dana na južnodonjeckom pravcu gotovo 115 vojnika, protivtenkovski top „rapir“ i skladište municije;
- Ruski vojnici odbili su tri kontranapada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine i poboljšali položaj duž fronta na donjeckom pravcu;
- Oružane snage Rusije uništile su radar za osvetljenje i osmatranje ukrajinskog PVO sistema S-300.

Pojavio se snimak bežanja ukrajinske vojske iz Lastočkina

Objavljen snimak kako beže ukrajinski vojnici tokom oslobađanja Lastočkina.

Maročko tvrdi: Specijalne snage zemalja NATO-a su u Ukrajini?

Postoji niz potvrda o prisustvu specijalnih snaga zemalja NATO-a u zoni specijalne operacije, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

„Činjenica da su ovde prisutni profesionalni vojnici i specijalne snage zemalja NATO-a za nas nije apsolutno nikakva tajna. Štaviše, postoji niz potvrda za to: dokumenti, strani jezik, radio-presretanja. Na ukrajinskim poligonima rade zapadni instruktori. To se takođe ne krije“, rekao je Maročko.

On je dodao da su ruske snage izvodile napade na stalne i privremene baze zapadnih plaćenika iz zemalja NATO-a.

"Posle Avdejevke, Ukrajinu dočekao domino efekat"

Posle Avdejevki ukrajinsku vojsku čeka domino efekat bez pomoći Zapada, rekao je Vladimir Kličko, brat gradonačelnika Kijeva Vitalija.

„Da li ste videli Avdejevku? … I to neće biti ni prvi ni poslednji put ako se tako nastavi. Ako ne budemo dobili municiju, oružje, to će se nastaviti, kao domino efekat“, rekao je on.

Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, ukrajinskoj vojsci je potrebna municija, a ne vojnici NATO-a.

„Rasprave o vojnicima NATO-a u Ukrajini samo odvlače pažnju. Nama je potrebna municija, najbolje oružje, a ne vojnici“, objasnio je Kličko.

Ukrajina oborila 10 ruskih dronova

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su svih 10 dronova koje je Rusija lansirala tokom noći, saopštile su danas ukrajinske vazduhoplovne snage. Ukrajinska vojska je na Telegramu saopštila da je Rusija takođe lansirala protivvazdušne vođene rakete S-300 na Ukrajinu, ali nije precizirala da li su te rakete dostigle svoje ciljeve, prenosi Tanjug. 

Iznad industrijske zone u Odesi, ostaci oborenog ruskog drona oštetili su transformator na jednom od važnih infrastrukturnih objekata, zbog čega je došlo do kratkog spoja i požara koji je ugašen, a u ovom incidentu nije bilo povređenih, prenosi Unian.

Snage PVO uništile su ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti

Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinski dron na nebu iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenose RIA novosti. 

"Večeras je zaustavljen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotne letelice tipa aviona na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Ukrajinska bespilotna letelica uništena je dežurnim PVO sistemima iznad teritorije Ruske Federacije. Belgorodska oblast“, ​​navodi se u publikaciji.

BONUS VIDEO:

ŠTA DA URADITE KADA PODSTANAR PROMENI BRAVU: Advokat Ljiljana Popadić otkriva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!