UČITELJ SNIMAO PESME U SLAVU ISLAMSKE DRŽAVE: Kolege, đaci i roditelji ne mogu da dođu sebi

MLADI francuski učitelj, koji je predavao deci uzrasta od 6 i 7 godina, pritovren je zbog toga što je prevodio na francuski jezik, snimao i dostavljao islamistima religiozne muslimanske pesme u kojima se slave borci Islamske države.

УЧИТЕЉ СНИМАО ПЕСМЕ У СЛАВУ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ: Колеге, ђаци и родитељи не могу да дођу себи

Foto: Printskrin

Snimio je najmanje pet ovakvih pesama na francuskom, od kojih je jedna i zvančno emitovana preko propagandnih kanala ID.

Sofijan O. ima 26 godina, poreklom je iz Alžira, oženjen je i ima dete, i bio je omiljen među kolegama, roditeljima i đacima. Niko ništa nije sumnjao i zbog toga su svi više nego iznenađeni onim što se dogodilo. Bio je, kažu, diskretan, simpatičan i voljen, i nijedan znak nije nagoveštavao da bi mogao da bude saradnik radikalnih islamista.

Roditelji i đaci su zabrinuti, razmišljajući o tome šta je sve moglo da se dogodi. On je predavao od 2021. godine u školi u Dransiju na severoističnoj periferiji Pariza u mešovitoj sredini u kojoj živi veliki broj pridošlica iz različitih krajeva sveta.

Advokat Sofijana O. ističe da je njegov klijent bio potpuno integrisan u francusko društvo i da je u džamiju išao svega nekoliko puta godišnje.

Pokrenuta je istraga, a učitelj je optužen za udruživanje u terorističku organizaciju, zbog čega mu, u teoriji, preti čak 30 godina zatvora. Ističe se da su prvi elementi istrage u njegovim elektronskim aparatima pokazali da se priključio džihadističkoj ideologiji.

U svoju odbranu, istražnim organima je rekao da je samo znatiželjan i da je odan vrednostima republike. Kazao je i da je od svojih sagovornika koji su mu tražili da prevede pesme znao samo religijska imena.   

U francuskom društvu se posle svega postavilo i pitanje kako se zapošljavaju nastavnici i koje vrste provera prolaze. Traži se diploma, obavlja se razgovor, ali se, izgleda, ne zaviruje u društvene mreže, gde bi, ponekad, očigledno, svašta moglo da se nađe. A oni koji već dobiju posao kasnije se praktično više ne kontrolišu.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)