ŠTA DA KAŽEM SINU? Predsednica Unije valonskih poljoprivrednika Karolin Žaspar poziva evropske vlasti da im omoguće normalan život

Ovde smo jer smo ljuti. Poljoprivredi nije dobro. Tu smo da nas čuju svi evropski ministri koji su se okupili.

ШТА ДА КАЖЕМ СИНУ? Председница Уније валонских пољопривредника Каролин Жаспар позива европске власти да им омогуће нормалан живот

FOTO: Tanjug/AP

To je, ispred evropskih institucija, gde se održavao sastanak ministara poljoprovrede EU, poručila  predsednica Unije valonskih poljoprovrednika Karolin Žaspar.

Blizu hiljadu traktora iz cele Evrope slilo se u evropski kvart u Briselu, dok su ministri pokušavali da se dogovore oko pojednostavljivanja pravila Zajedničke poljoprivredne politike, što je bio jedan od zahteva nedavne pobune ratara. Francuski resorni ministar Mark Feno preneo je da je na sastanak došao da bi se postavile osnove nove zajedničke politike dvadesetsedmorke.

 Bilo je i tenzija. Tovar guma je zapaljen na dvesta metara od Evropskog saveta, gde su zasedali ministri. Miris paljevine svakako je dopro do njihovih prozora. Vodeni topovi dva sata pokušavali su da ugase vatru.

Protestovali su uglavnom belgijski poljoprivednici, ali su neki traktorima došli čak iz Francuske, Italije, Češke, Portugalije… Zapalili su nekoliko vatri na trgovima, grejući se, ali i demonstrirajući na taj način.

- Šta ću reći mom sinu? Da nastavi da radi na našem gazdinstvu, da deli sa nama zajedničku strast, ali da ne može  zaradi da bi od toga živeo? – odgovorila je pitanjem predstavnica valonskih poljoprivrednika Žaspar, naglašavajući da mladim proizvođačima nije data šansa.

Ističe da bi volela da je tačna poruka da je budućnost u Evropi, koja stoji na evropskim institucijama, pozivajući političare da odmah reaguju.

Razlozi za protest u Briselu su i sporazumi o slobodnoj trgovini, naročito onaj sa Južnom Amerikom, kojima se spuštaju cene i poljoprivednici sprečavaju da žive dostojno od svog rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!