IAEA: Iranske zalihe uranijuma obogaćenog do 60 odsto se smanjuju

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 02. 2024. u 19:46

IRANSKE zalihe uranijuma obogaćenog na nivo od 60 odsto, što je blizu granice za pravljenje nuklearnog oružja, blago su se smanjile, ali i dalje su prisutni problemi u saradnji Irana sa inspektorima Međunarodne agencije UN za atomsku energiju (IAEA), navodi se u povreljivom izveštaju agencije u koji je Rojters danas imao uvid.

ИАЕА: Иранске залихе уранијума обогаћеног до 60 одсто се смањују

Foto: Profimedia/Ilustracija

U jednom od dva kvartalna izveštaja državama članicama, IAEA je navela da je Iran razblažio 31,8 kilograma uranijuma obogaćenog do 60 odsto za proizvodnju 97,9 kilograma uranijuma obogaćenog do 20 odsto.

Prema izveštaju, Iran je tokom tri meseca smanjio ukpune zalihe uranijuma obogaćenog do 60 odsto, što je blizu nivoa od 90 odsto za nuklearno oružje, za 6,8 kilograma na 121,5 kilograma.

Iran negira da radi na stvaranju nuklearnog oružja, a usporavanje obogaćivanja uranijuma u Iranu moglo bi da pošalje poruku da Teheran nastoji da smanji tenzije u odnosima s SAD posle godina zatezanja odnosa od propasti nuklearnog sporazuma Irana i svetskih sila iz 2015. godine.

Tanjug

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu