OVO JE NOVI MAĐARSKI PREDSEDNIK: Na čelu države bivši šef Ustavnog suda

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 02. 2024. u 18:54 >> 19:04

MAĐARSKI parlament za novog predsednika zemlje izabrao je Tamaša Šujoka, koji je ranije bio na čelu Ustavnog suda.

ОВО ЈЕ НОВИ МАЂАРСКИ ПРЕДСЕДНИК: На челу државе бивши шеф Уставног суда

Foto Tanjug/AP

Odluku su podržala 134 poslanika, a pet je bilo protiv. Opozicione stranke nisu učestvovale u glasanju.

Najavljeno je da će Šujok stupiti na dužnost 5. marta.

Parlament je danas jednoglasno prihvatio ostavku dosadašnje predsednice Katalin Novak. Poslanici su odluku doneli sa 196 glasova, preneo je "Mađar so".

Novak je podnela je ostavku parlamentu 11. februara, a prema Zakonu o pravnom statusu predsednika Republike, šefu države prestaje mandat danom izjašnjavanja Skupštine o prihvatanju ostavke.

Foto Tanjug/AP

Do stupanja na dužnost novog predsednika, dužnosti i ovlašćenja šefa države obavljaće predsednik parlamenta Laslo Kever.

Novak je podnela ostavku zbog skandala koji je izbio početkom februara kada se ispostavilo da je pre posete pape Franciska Budimpešti u aprilu 2023. godine, odobrila zahtev za pomilovanje bivšeg zamenika direktora jednog sirotišta koji je osuđen zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja dece.

Opozicione stranke pozvale su Novak da podnese ostavku, a ona je 10. februara objavila da napušta funkciju, da bi dan kasnije podnela zvaničan zahtev parlamentu.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!