ISKANDER UNIŠTIO NATO PVO SISTEM: Lanser PVO sistema NASAMS ukrajinskih snaga pogođen ruskom balističkom raaketom (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 02. 2024. u 18:30

RUSKE trupe su pogodile protivvazdušni raketni sistem norveške proizvodnje NASAMS u selu Mališevka (Zaporoška oblast) 50 km od linije kontakta.

ИСКАНДЕР УНИШТИО НАТО ПВО СИСТЕМ: Лансер ПВО система НАСАМС украјинских снага погођен руском балистичком раакетом (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Činjenicu o uspešnom pogotku ukrajinskog sistema PVO potvrdilo je i Ministarstvo odbrane Rusije.

Osim toga, o uništenju kompleksa svedoči paljenje goriva u protivvazdušnim raketama koje su se spremale za lansiranje. Ovo isključuje upotrebu lažne instalacije, mamaca od strane ukrajinskih oružanih snaga, međutim video se prekida upravo u trenutku udara. Raketni sistem PVO eliminisan je raketom Iskander-M, prema tvrdnjama ruskih izvora.

Iskander je mobilni balistički raketni sistem u službi ruske vojske. Još tri zemlje poseduju Iskander – Jermenija, Alžir i Belorusija. Međutim, verzija „M“ je prvenstveno razvijena samo za rusku vojsku.

Istovremeno, otkrivanje takvih kompleksa je komplikovano fragmentarnim radom njihovih radarskih instalacija, pošto su integrisani u sisteme protivvazdušne odbrane.

Uništeni NASAMS može ukazivati na to da Moskva pronalazi nove taktičke metode da se suprotstavi takvom oružju.

Prvi izveštaji o dolasku norveških kompleksa u pomoć Oružanim snagama Ukrajine stigli su u novembru prošle godine.

Uporedo sa tim, Oružane snage Rusije izvele su efikasne udare na seriju raketa u oblasti Harkov, kao i na proizvodne pogone ukrajinskih dronova i skladišta municije u Dnjepropetrovskoj oblasti. Pored toga, ruski izvori tvrde da su se udari odvijali upravo na aerodromu gde su bili bazirani bombarderi Su-24M.

Norveško ministarstvo odbrane saopštilo je da planira da Kijevu prenese nove sisteme protivvazdušne odbrane NASAMS za ukupan iznos veći od 300 miliona dolara pre manje od mesec dana. Paket će uključivati 10 lansera i četiri centra za upravljanje vatrom, saopštilo je tada ministarstvo odbrane.

Foto Tanjug

Vrednost porudžbine je 3,45 milijardi norveških kruna (326 miliona dolara). Ovaj transfer je dodatak nalogu za zamenu (norveške) opreme koja je već donirana Ukrajini“, navodilo se tada u saopštenju Vlade Norveške.

Podsećamo da je u decembru 2023. godine norveška vlada odobrila transfer Ukrajini još jedne serije NASAMS sistema u vrednosti od 30 miliona dolara.

Foto: Printskrin

NASAMS UKRATKO

NASAMS je razvila norveška odbrambena kompanija Kongsberg Defense & Aerospace i Raytheon. Sistem koristi i nove rakete, kao što su AIM-9X, AMRAAM i AMRAAM-ER. Sistem PVO je sistem kratkog do srednjeg dometa, tj. može da gađa vazdušne ciljeve udaljene do 50 km, a radar sistem ih detektuje na udaljenosti od 120 km.

Trenutno devet zemalja koristi ovaj protivvazdušni raketni sistem, a još pet je u redu čekajući odgovor na njegovu nabavku. NASAMS ima prosečan domet: između 25 i 30 km, u zavisnosti od rakete koja se koristi. Maksimalna visina na kojoj leti raketa je 21 km.

NASAMS se može integrisati u terenska vozila i tako sa zemlje postaje mobilni sistem pogodan za teško pristupačne terene. NASAMS se često može videti na kamionima vuče 6×6, ali njegova praktičnost je u tome što se nakon brze modifikacije može lako integrisati i u manja vozila sa 4×4 pogonom.

Foto: Printskrin

NASAMS 1 sistem radi sa američkim MPK-64 Sentinel PVO X band 3D radarom. Međutim, NASAMS 2, pored spomenutog Link 16, ima poboljšano ažuriranje radarskog sistema. Treba napomenuti da NASAMS ima sekundarno naoružanje koje služi posadi sistema za blisku borbu.

Sekundarna integrisana oružja su MANPADS sistem RBS 70 uz pomoć laserskog snopa i Oerlikon Contraves FCS2000 mono-pulsni dopler radar za praćenje koji kontroliše top Bofors 40 mm L70.

Kompleks NASAMS se predstavlja kao uspešna zamena za zastareli sistem protivvazdušne odbrane Advanced Hawk. Važno dostignuće bilo je uvođenje principa modularnosti, otvorene arhitekture „elektronskog” kompleksa i mogućnosti operativnog interfejsa sa različitim tipovima sistema i sredstava.

Prema rečima proizvođača, NASAMS sistemi različitih modifikacija su uspešno testirani na efikasnost u zajedničkim operacijama sa drugim sistemima protivvazdušne i protivraketne odbrane, kao što je porodica PVO sistema Patriot.

Jedan od nedostataka NASAMS-a je obim sistema. Kao još jedan problem koji se može rešiti u budućnosti, je ograničena pokretljivost zemaljske verzije. Upotreba vučene prikolice nije praktična u borbenom okruženju gde se ne očekuje da će sistem biti raspoređen na jednoj lokaciji.

Kao što je jasno, izviđački avioni i dronovi na Zapadu pružaju ukrajinskim oružanim snagama vitalne informacije o kretanju ruskih jedinica, uključujući pozicije ruskih aviona, dronova i bombardera. Borbeni rad ovih sistema PVO odbrane može biti još efikasniji kada se koriste eksterni izvori ciljanja, kao što su avioni za rano upozoravanje i kontrolu (AWACS), itd.

Foto Tviter forsvarsmakten.se

Upotreba AWACS-a povećava domet NASAMS-ovog radarskog sistema MPK-64F1. Ovaj radar trenutno ima domet od 120 km. Povećanje dometa radara neće zahtevati isporuku snažnijeg radara na lokaciju na bojnom polju ako se osloni na AWACS da usmeri raketu do njenog konačnog cilja, koji je možda već na udaljenosti od 150-180 km.

Trenutno, Kijev koristi zemaljsku verziju AIM-120, odnosno NASAMS 2. Da bi povećali domet, SAD i njihovi saveznici su verovatno obezbedili istu verziju, ali i modifikaciju NASAMS-ER. Tako bi se operativni borbeni domet ukrajinskog PVO sistema NASAMS povećao sa 30 na 50 km.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!