MA KAKAV EMBARGO, UVOZIMO PŠENICU: Italija ignoriše mere EU prema Rusiji - izvoz na Apenine porastao čak 1.164 odsto

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

24. 02. 2024. u 18:55

DVE godine italijanske retorike "o umirućem caru, ruskoj vojsci u komadima, stotinama hiljada mrtvih", a uoči 13. evropskog paketa sankcija Rusiji, neko se setio da u Italiji izvede računicu koliko je izvoz iz Moskve porastao od početka rata u Ukrajini.

МА КАКАВ ЕМБАРГО, УВОЗИМО ПШЕНИЦУ: Италија игнорише мере ЕУ према Русији - извоз на Апенине порастао чак 1.164 одсто

Foto: Piksabej

Ispostavilo se da je skok količine pšenice, uvezene iz zemlje koju su italijanske vlasti stavile pod sankcije, neverovatna 1.164 procenta!

Rečnikom aktuelne realnosti Rima koji je, kao i brojne evropske prestonice, uveo sankcije Rusiji i glasao za 13. paket novih mera, koji stupa na snagu sutra, na dan dvogodišnjice ruske invazije na Ukrajinu, Italija je doživela "invaziju", ali na tržištu: okupirala ju je ruska pšenica, kao i turska. Od ukupno 1.108.754 tone uvezene iz zemalja van EU od jula 2023. iz Turske je stiglo 37, a iz Rusije 31,4 odsto. Čizma je lane uvećala uvoz iz zemalja van EU, za šta je zaslužno upravo enormno uvećanje iz Rusije, i to uprkos sankcijama. Tako je "car već osvojio Zapad - pšenicom", komentarišu pojedini mediji.

"Neprijatelj" koji je pod sankcijama, poslovnim Italijanima osim pšenice izvozi suncokretovo ulje (beleži se porast od 298 procenata), kao i petrolej. "A dve godine su pričali da Rusija neće izdržati međunarodne sankcije, da je Putin teško bolestan, da je na samrti, čak i da je umro, a zamenio ga dvojnik, da je već nastala borba oko naslednika u Kremlju..."

S druge strane su italijanski mediji koji lansiraju analize o totalnom padu uvoza gasa i petroleja, o isključenju bankarskog sistema, o tome kako se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu tresu ruke, što znači oboleo od degenerative bolesti, o nepripremljenosti ruskih trupa, o Prigožinovom državnom udaru, o kontraofanzivi Zelenskog...

Traže mirovne pregovore

MEĐU deset procenata Evropljana koji, koliko je žitelja Starog kontinenta koji, po novom istraživanju "tipuju" na pobedu Ukrajine u ratu, šest odsto je Italijana. Polovina građana Čizme, nije za to da se šalje oružje Ukrajini, a 69 odsto smatra da se rat neće završiti na bojnom polju i navija za mirovne pregovore.

A sve to s ciljem proricanja da će se rat u Ukrajini završiti vrlo brzo, neizbežno, da će Moskvu poraziti zapadni saveznici. I ovih dana se to vidi, italijanska štampa zvoni na alarm od sledećeg Putinovog poteza, jer se, navodno, "neće zaustaviti samo na Donbasu, već se priprema da za jednu, dve, ili pet godina, napadne i zauzme članice NATO i čitavu Evropu".

A iz glavnih gradova Starog kontinenta i iz vrha NATO stižu zabrinjavajuća upozorenja i pozivi državama članicama EU da se naoružavaju. Malo i stoga što, ako pobedi na ovogodišnjim izborima u SAD, Donald Tramp obećava da će prestati da se interesuje za sudbinu Evropljana, malo i zato što je "ruski medved postao novi bauk".

Putin i ne razmišlja o nekom drugom ratu nakon završenog u Ukrajini, on je izdržao pod svim zapadnim sankcijama, stvorio novi savez sa Kinom, Iranom i Severnom Korejom, pišu mediji u Italiji. "Kijev gleda kako nestaje čitava jedna generacija što se ne može reći za onu u Rusiji, jer rat se ne dobija samo sa dronovima i kanonima, već i sa onima u rovovima, Zapad može da šalje sve naoružanje koje hoće, a ipak je na kraju potreban onaj koji povuče okidač. Tako postaju neuverljivi sadašnji alarmi o mogućnosti napada Rusije na NATO", konstatuje deo italijanske štampe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MALI NA PITANJE NOVOSTI: Ogavna i odvratna laž Miroslava Aleksića, kako vas nije sramota?