ISTORIJSKI TRENUTAK ZA JAPAN: U planu lansiranje prvog drvenog satelita u vidu borbe protiv zagađenja u svemiru

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

17. 02. 2024. u 22:38

NAUČNICI sa japanskog Univerziteta u Kjotu napravili su mali satelit od drveta magnolije, nazvan LignoSat, kako bi se umanjilo zagađenje u svemiru.

ИСТОРИЈСКИ ТРЕНУТАК ЗА ЈАПАН: У плану лансирање првог дрвеног сателита у виду борбе против загађења у свемиру

FOTO: Tanjug/AP

Ovo drvo je na testovima pokazalo rezistenciju na svemirske uslove, a očekuje se da satelit bude lansiran sa američkom raketom na leto, prenosi Gardijan.

Ako LignoSat pokaže stabilnost u orbiti, postoji mogućnost većeg korišćenja drveta kao građevinskog materijala za više satelita.

Procenjuje se da će više od 2.000 svemirskih letelica biti lansirano godišnje u narednim godinama, a aluminijum, od koga se sada prave sateliti, mogao bi uskoro predstavljati velike ekološke probleme zbog sagorevanja pri ponovnom ulasku u atmosferu.

Nedavno istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji otkrilo je da aluminijum može izazvati ozbiljno oštećenje ozonskog omotača koji štiti Zemlju od sunčevog ultraljubičastog zračenja i takođe može uticati na količinu sunčeve svetlosti koja putuje kroz atmosferu, što se može izbeći korišćenjem drvenih satelita.

 

BONUS VIDEO:KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE -  Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZVEZDA SE REŠILA VEZISTE: Stranac napustio Marakanu, a ostaje u Superligi