MAĐARI STAVILI VETO: Ništa od novih sankcija Rusiji

Novosti online

15. 02. 2024. u 09:41

AMBASADORI EU mogli su da odobre novi paket sankcija Rusiji, ali to nisu mogli da učine zbog stava Mađarske, piše Fajnenšel tajms.

МАЂАРИ СТАВИЛИ ВЕТО: Ништа од нових санкција Русији

Foto Tanjug/AP

- Mađarska je jedina glasala protiv na jučerašnjem sastanku ambasadora EU, inače bi bio odobren paket sankcija protiv skoro 200 pojedinaca i kompanija iz Rusije, Kine i drugih zemalja - navodi se u saopštenju.

Budimpešta je stavila veto zbog kineskih kompanija, rekao je neimenovani zvaničnik.

Prema rečima drugog zvaničnika, mađarski ambasador je „tražio još malo vremena za analizu sadržaja predloga“.

Diskusije o sankcijama će se nastaviti i verovatno će ih razmotriti i ministri EU na sastancima sledeće nedelje, rekli su zvaničnici.

List Politiko navodi da ova situacija dovodi u pitanje želju EU da uvede novi paket sankcija Rusiji do 24. februara. Međutim, nekoliko diplomata, koji žele da ostanu anonimni, očekuju da odlaganje ne bi trebalo da znači da će simbolični rok biti propušten.

U januaru izvor iz vrha EU rekao da su trenutno u toku razgovori o 13. paketu antiruskih sankcija. Prema njegovim rečima, planirano je da nove sankcije budu usvojene pre 24. februara, ovaj cilj je navodno postavio šef diplomatije EU Žozep Borel .

Mađarska se od početka sukoba u Ukrajini protivila sankcijama ruskim energentima i pružanju vojne pomoći Kijevu. U martu 2022. godine, parlament zemlje je doneo dekret kojim se zabranjuje isporuka oružja postsovjetskoj republici sa teritorije zemlje. 

Tako je Sijarto objasnio da Budimpešta nastoji da obezbedi Zakarpatje, gde žive etnički Mađari, i da bi pošiljke oružja koje se transportuju preko njene teritorije postale legitimni vojni cilj. Rukovodstvo zemlje je više puta izjavljivalo da se zalaže za što skoriji početak mirovnih pregovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!