SVI NAPADI NA RUSKE DESANTNE BRODOVE U CRNOM MORU: Koliko je još preostalo ovih važnih plovila (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 02. 2024. u 19:37

UOČI početka rata u Ukrajini februara 2022 Ruska ratna mornarica u Crno more u skladu sa potrebama i aktivnostima Crnomorske flote poslala je poveću grupu desatnih brodova.

СВИ НАПАДИ НА РУСКЕ ДЕСАНТНЕ БРОДОВЕ У ЦРНОМ МОРУ: Колико је још преостало ових важних пловила (ВИДЕО)

Foto MO Rusije

U pitanju su bila izdvojena desantna plovila iz sastava Severne i Baltičke flote koji su izazvali uzbunu od Baltika i Severnog mora do Sredozemlja. Sve jedinice OSOJ (obalsko osmatranje, obalsko javljanje) na Mediteranu članica NATO budno su pratile plovni sastav dok nije ušao u Crno more.

Počeo je rat, a od samog početka desantni brodovi imali su veliku ulogu. Najpre nekoliko puta desantni brodovi izvodili su demonstraciona dejstva blizu obale Odese simulirajući opciju da se sprema pomorski desant.

Iz sastava Severne flote u Crno more stigli su sledeći veliki desantni brodovi „Petar Morgunov”, „Olenegorski rudar” i „Đorđe Pobedonosac”. Iz Baltičke flote: „Koroljov”, „Minsk” i „Kalinjingrad”.

U sastavu Crnomorske flote nalazili su se brodovi „Cezar Kunikov”, „Novočerkask”, „Azov”, „Jamal”, „Orsk” i „Nikolaj Filčenkov”.

SVI NAPADI NA RUSKE DESANTNE BRODOVE

Mesec dana kasnije brod je osvajanjem luke Berdjansk dobio novu ulogu. Postao je logistički brod za prevoz municije i vojne opreme. Dana 24. marta 2023. godine prilikom istovara municije na brod je pala taktička balistička raketa Točka U koja je izazvala stravičnu eksploziju. U napadu je uništen desantni brod Orsk BDK-65 Projekt 1171 Tapir. Ono što je zanimljivo Caesar Kunikov koji je u napadu 14. februara navodno potpoljen, bio teško oštećen u ovom napadu.Takođe u tom napadu oštećen je bio još jedan brod Novočerkask isto klase Ropuča.

Posle ovih napada desantni brodovi su bili malo korišteni. Novi napad usledio je 4. avgusta 2023 godine kada su ukrajinski dronovi napali desantni brod „Olenegorski rudar” klase Ropuča u ruskoj vojnoj luci Novorosijsk.

Dana 13 septembra 2023. godine krstarećim raketama napadnut je pomorski remontni zavod na Krimu. Tom prilikom krstarećom raketom “Storm Shadow” uništen je na suvom doku desantni brod “Minsk” klase Ropuča od koga nije ostalo ništa. Brod je pogođen sa tri krstareće rakete.

Dana 26 decembra 2023 direktnim pogotkom krstareće rakete “Storm Shadow” pogođen je desantni brod “Novočerkask” klase Ropuča prilikom raketnog napada na Fedosiju.

KLASA ROPUČA

Klasa Ropuča, je sovjetska oznaka za desantne brodova Projekat 775, koji su izgrađeni u Poljskoj u brodogradilištu Gdanjsk za potrebe sovjetske mornarice.

Prema nameni radi se o desantnim brodovima za iskrcavanje mornaričke pešadije i tenkova direktno na plažu.

Ova klasa brodova ima iskrcnu rampu na pramcu i krmi.

Iako su ovi brodvi prema klasi “ro-ro” oni mogu da vrše istovar tehnike i municije pomoću pristanišnih dizalica, pa se osim za pomorski desant koriste i za prevoz tereta.

Ukupno je izgrađeno 28 brodova ovog tipa u periodu od 1975. do 1991.

Poslednja tri broda bili su modernizovana klasa Ropuča i to Projekat 775M poznat i kao Ropuča II.

U odnosu na prvu verziju ima povećani kapacitet za smeštaj vojnika, tehnike i tereta koji prevozi.

Kapacitet tonaže tereta je 450 tona, a u utrobi broda površine 630 kvadratnih metara može da se smeti 25 tenkova, ili 46 oklopnih transportera BTR 82A. Kapacite ukracanih vojnika kreće od 300-350.

Svi desantni brodovi klase Ropuča se nalaze u sve četiri ruske flote.

Svi su masovno korišteni u okviru logističke operacije Sirija Ekspres od 2015-2021. godine. Ukrajina je imala jedan brod ove klase koji su 2014. posle aneksije Krima zaplenila ruska mornarica u uvrstila u sastav Crnomorske flote.

Svi brodovi u sastavu Crnomorske flote Rusije: Cezar Kunikov, Novočerkask, Jamal i Azov, modernizovani su ugradnjom satelitskih komunikacionih sistema Centavr-NM2S, Auriga i SAILOR.

TAKTIČKO TEHNIČKI PODACI

Tip Desantni brod

Deplasman: prazan 2.200 tona, puni 4.080 tona

Dimenzije: dužina 112,5 m, širina 15 m, gaz 3,7 m

Pogon 2 dizel motora jačine 19.200 KS

Brzina 18 čvorova (33 km/h)

Radijus: 11.300 km

Smeštajni kapaciteti: 10 tenkova, 12 oklopnih transportera BTR 82A i 340 vojnika ili 500 tona tereta

 

NAORUŽANjE

2 dvocevna topa kalibra 57 mm AK-257 (Ropucha I)

1 × 76 mm AK-176 (Ropucha II)

2 višecevna bacača raketa kalibra 122 mm Grad-M, PVO sistem za zaštitu SA-N-5 4 lansera i dva dovevna šestocevna topa AK-630 koji su montirani na tri modernizovana broda klase Ropuča II.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)