PETA RUNDA USKORO POČINJE: Direktor CIA se sprema za put

Novosti online

10. 02. 2024. u 11:25

OČEKUJE se da će direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns sledećeg utorka otputovati u Kairo na dalje razgovore o oslobađanju talaca, nakon što je Hamas pre nekoliko dana dostavio katarskoj vladi novu listu uslova, potvrdilo je za Si-Bi-Es njuz više neimenovanih izvora upoznatih sa tim planom.

ПЕТА РУНДА УСКОРО ПОЧИЊЕ: Директор ЦИА се спрема за пут

Foto: Profimedia/Vikipedija

Razgovorima bi trebalo da prisustvovuje i katarski premijer i ministar spoljnih poslova te zemlje šeik Muhamed bin Abdulrahman el Tani.

Dok je izraelski premijer Benjamin Netanjahu na konferenciji za novinare održanoj u sredu javno odbacio Hamasov najnoviji kontrapredlog, ocenivši ga kao "zabludu", državni sekretar SAD Entoni Blinken je kasnije rekao da je izraelski odgovor ponudio "prostor" za eventualni sporazum.

Berns, koga je Bajdenova administracija angažovala da predvodi američke napore u pregovorima o taocima, sastao se krajem prošlog meseca u Parizu sa šeikom Muhamedom, sa šefom egipatske obaveštajne službe Abasom Kamelom i šefom izraelskog Mosada - Davidom Barneom, kako bi se razmotrio predlog koji uključuje i oslobađanje oko 130 talaca koje Hamas još uvek drži u Gazi u zamenu za duže pauze u borbama.

Tom sastanku su prisustvovali i zvaničnici izraelske službe unutrašnje bezbednosti Šin Bet, prenosi Tanjug.

Danas nije sasvim jasno da li će se isti učesnici pariskih razgovora ponovo okupiti i u Kairu, a CIA je odbila da komentariše Bernsovo putovanje.

Razgovori u Kairu biće peta runda pregovora za direktora američke Centralne obaveštajne agencije koji je u decembru učestvovao u pregovorima sa šefom Mosada i katarskim premijerom u Poljskoj, a u novembru je dva puta putovao u Katar kada je sklopljen prvi i jedini sporazum koji je rezultirao oslobađanjem više od 100 talaca Hamasa, više stotina palestinskih zatvorenika i sedmodnevnim prekidom vatre.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave