NATO STRAHUJE OD TRAMPA: Alijansa želi da preuzme kontrolu u snabdevanju Kijeva oružjem

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

09. 02. 2024. u 22:51

NATO želi da preuzme na sebe koordinaciju isporuka oružja Ukrajini kako bi se osigurao u slučaju da se promeni vlast u Vašingtonu, iako su ranije u Alijansi uvek isticali da je pomoć Kijevu suverena odluka država članica, piše nemački „Handelsblat“ pozivajući se na izvore.

НАТО СТРАХУЈЕ ОД ТРАМПА:  Алијанса жели да преузме контролу у снабдевању Кијева оружјем

Foto: Tanjug/AP

Rukovodstvo NATO smatra da je svrsishodno da se integriše format „Ramštajn“, odnosno Kontakt grupa za Ukrajinu, u strukture NATO i da se tako osiguraju od moguće smene vlasti u SAD. Ove nedelje se prvi put diskutovalo o tome među članicama, navodi se u članku.

-U NATO počinje fundamentalna promena kursa: zapadni odbrambeni savez priprema planove kako da na sebe preuzme koordinaciju isporuka oružja Kijevu, navodi list i dodaje da u Alijansi sve više sumnjaju u to da će Vašington nastaviti sa isporukama ukoliko na predsedničkim izborima u novembru pobedi Donald Tramp.

Razradom plana bavili su se savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i šef NATO Jens Stoltenberg.

Nemačka vlada, prema pisanju „Handelsblata“, sa skepsom gleda na inicijativu jer bi ona mogla da se protumači kao da NATO vodi rat protiv Rusije, dok su je istočnoevropske zemlje podržale.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini