BRUKA NEKADAŠNJIH GOSPODARA MORA! Britanska mornarica otkazala isplovljavalje nosača aviona (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 02. 2024. u 16:48

U 17, 18, 19. i prvoj polovini 20. veka britanska mornarica gpospodarila je svetskim morima i okeanima.

БРУКА НЕКАДАШЊИХ ГОСПОДАРА МОРА! Британска морнарица отказала испловљаваље носача авиона (ВИДЕО)

Foto: Twitter@DefenceHQ

Danas je Kraljevska mornarica bleda senka nekadašnje flote kojom je raspolagala britanska kruna. Koliko je stanje alarmantno potvrdio je i Komintet za obranu u svom izveštaju, da Oružane snage Velike Britanije brže gube osoblje nego što mogu da regrutuju i da je dovedena u pitanje “borbena spremnost”.

Komitet za odbranu navodi da vojska ima ključnu sposbnost” za ivođenje udara, ali da nema zalihe koje bi omogućile da mogu da vode produženi rat.

Izveštaj Komiteta za odbranu dolazi u trenutku kada je Kraljevska mornarica objavila da njen najmoćniji i kapitalini brod, nosač aviona HMS Queen Elizabeth neće isploviti iz ratne luke Portsmut kako je bilo planirano u nedelju 4. februara kako bi predvodio udarnu grupu od 40 brodova koji učestvuju u najvećoj NATO vežbi u Evropi od Hladnog rata zbog mehaničkog kvara na brodu.

Zapravo komandant britanske flote rekao je da je prilikom rutinske provere utvrđen problem sa spojnicom na desnoj osovini brodskog propelera.

Zbog toga obustavnjeno je isplovljavanje, a kao zamena uveden je drugi nosač aviona HMS Prince of Wales, koji će umesto HMS Queen Elizabeth preuzeti učešće i rukovođenje NATO vežbom što je pre moguće.

U toku je hitna priprema ovog plovila za isplovljavanje.

Pre samo par nedelja Kruna je doživela još jedan udarac "na moru" kada su se dva broda sa skupocenom opremom za lov na mine sudarila u - luci. I to tokom vedrog dana i mirnog mora.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)