ZA KLIMATSKE PROMENE 2,4 MILIJARDE DOLARA: UN saopštile cifru koja je potrebna za dostizanje ciljeva

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 02. 2024. u 22:33

SVET treba da obezbedi najmanje 2,4 biliona dolara kako bi ciljeve u vezi sa klimatskim promenama zadržao na odgovarajućem nivou, rekao je danas predstavnik UN zadužen za klimatska pitanja Sajmon Stil.

ЗА КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ 2,4 МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА: УН саопштиле цифру која је потребна за достизање циљева

Foto Pixabay free images

Izvršni sekretar Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama izložio je šta je potrebno preduzeti ove godine kako bi situacija bila promenjena, obraćajući se grupi studentima u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana i domaćinu samita o klimi COP29 koji će biti održan u novembru, preneo je Rojters.

Ovo je bio prvi Stilov veliki govor od skupa Ujedinjenih nacija u Dubaiju, gde se gotovo 200 država složilo da započne proces prelaska sa fosilnih goriva, kako bi sprečili najgore posledice od klimatskih promena.

-Jasno je da nam je za postizanje ove tranzicije potrebno mnogo novca - 2,4 biliona dolara, ako ne i više, rekao je Stil, pozivajući se na izveštaj koji je u decembru objavila ekspertska grupa.

Rojters ističe da će finansiranje klimatske tranzicije biti u fokusu razgovora u Azerbejdžanu, gde će vlade iz celog sveta imati zadatak da postave ciljeve za 2025. godinu za prikupljanje novca za podršku zemaljama, koje žele da smanje štetne emisije i prilagode se sve gorim uticajima klimatskih promena.

Postavljanje novog finansijskog cilja biće ozbiljan izazov s obzirom na to da su države tek prošle godine ispunile cilj postavljen 2009. - da obezbede 100 milijardi dolara godišnje za finansiranje klimatske tranzicije do 2020. godine.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona