SAMO DA "STOMAK" PARIZA NE PADNE: Poljoprvirednici zaobilaze prepreke i napreduju ka prestonici

Bes poljoprivrednika ne jenjava. Uporni ratari proveli su još jednu noć na autoputevima oko Pariza.

САМО ДА СТОМАК ПАРИЗА НЕ ПАДНЕ: Пољопрвиредници заобилазе препреке и напредују ка престоници

Foto: Profimedia

Blokirano je više neuralgičnih tačaka, u jednom ili oba smera. Pojačanja stižu. Vozači se snalaze kako znaju i umeju, koristeći uglavnom alternativne magistralne pravce. Mnogi rade od kuće, neki koriste železnicu, u automobile se ulazi samo u nuždi, pa se na taj način za sada izbegavaju veće gužve.

Učesnici protesta su odlučni. Na raspolaganju imaju krevete u kamionima, pokretne toalete, hranu za više dana. Na mestima gde se okupljaju vlada solidarnost. Pale roštilje, primaju poznate ličnosti koje ih podržavaju. U Grenoblu, na ispražnjenom auto-putu građani voze bicikle i igraju badminton.

Juče ujutro 150 traktora ušlo je u centar Orelana. U Tuluzu su blokirali prilaz aerodromu. Avioni su leteli, ali su putnici poslednjih dvesta metara s koferima morali da prepešače. Blokirani su delovi auto-puteva oko Lila, Avinjona, Šartra, Montobana...

U Nimu su mlađi učesnici maskirani "fantomkama" pokušali da otvore kamion sa španskim registarskim tablicama, a uznemirenom vozaču u pomoć su pritekli policajci. Došlo je do koškanja, kada su pokušali da uđu u prazan kamion. Bes štrajkača je ispoljen i na nekim magacinima velikih distributivnih lanaca.

Iz Limoža je juče ujutro krenulo više od dvesta traktora ka prestonici. Kolonu dugu čak 3 kilometra žandarmi su zaustavali, ali su traktoristi probili barikade, sišli s auto-puta i ka Parizu nastavili lokalnim saobraćajnicama.

Knovoj traktora koji je krenuo iz Ažena na jugozapadu Francuske ka pariskoj veletržnici u Renžisu više puta  je usput zaustavljen. Na licu mesta, čekaju ih spremni čuvari reda. Priremili su "odbor za doček", s maricama i blindiranim vozilma. Petnaestoro je uhapšeno.

Svakog dana 5.000 tona hrane prođe kroz tržnicu u "Renžisu" gde voće i povrće nabavlja blizu 70 odsto snabdevača iz celog pariskog regiona. Dve trećine klijentele ovde je iz Pariza i okoline. Tu se snabdeva 23.000 prodavnica, 25.000 restorana, 16.500 kantina i 1.200 preduzeća. Kada bi to stalo, u francuskoj prestonici ubrzo bi počele nestašice. Vlasti imaju nekoliko ciljeva, a to je da nijedan traktor ne uđe u prestonicu, da pariski aerodromi ne budu blokirani i da Renžis normalno funkcioniše.

Oči učesnika u protestu bile su juče uprte u premijera Gabrijela Atala koji je predstavljao opšti program nove vlade. To, ipak, nije zadovoljilo veći deo pobunjenih poljoprivrednika koji traže dalje popuštanje, još manje taksi, smanjenje trgovinskih marži, brzo ukidanje nelogičnih normi, veće dotacije, još jeftinije gorivo, borbu protiv nelojalne konkurencije. Prstom naročito upiru na hranu koja stiže iz Ukrajine. 

EU je ovoj zemlji od maja 2022. godine, zbog rata s Rusijom, ukinula takse na uvoz i carine, što je mera koja je produžena do sredine ove godine. Uvoz je od tada uvećan dva i po puta. Evropski poljoprivrednici ističu da su zbog manje normi koje nameće Kijev svojim proivođačima, njihove cene daleko niže, što obara cenu svima.

O ovim problemima francuski ministar poljoprivrede Mark Feno razgovara danas u Briselu s evropskim zvaničnicima, dok će šefovi država ili vlada EU od sutra voditi raspravu na višem nivou.

- Ne treba sve svaliti na leđa Evrope – poručio je juče francuski predsednik Emanuel Makron iz Švedske gde se nalazi u zvaničnoj poseti.

Pobunjeni evropski poljoprivrdnici ljuti su na socijaliste i "zelene". Naročito su kivni na ekologe zbog nametnutih normi. Krajnja desnica tako dobija veliko biračko telo za predstojeće evropske izbore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)