UKRAJINSKA PILETINA PREPLAVILA EVROPSKE SUPERMARKETE: Poljoprivrednici ljuti na Kijev

Evropski poljoprivrednici su besni, traže ispunjavanje uslova kao što su manje taksi, smanjenje trgovinskih marži, brzo ukidanje nelogičnih normi, veće dotacije, jeftinije gorivo, ali i borbu protiv nelojalne konkurencije. U ovom segmentu naročito je na udaru hrana koja stiže iz Ukrajine.

УКРАЈИНСКА ПИЛЕТИНА ПРЕПЛАВИЛА ЕВРОПСКЕ СУПЕРМАРКЕТЕ: Пољопривредници љути на Кијев

Foto: Free Images Pixabay

Brisel je ovoj zemlji od maja 2022. godine, zbog rata s Rusijom, ukinuo takse na uvoz i carine, a ta mera je produžena do sredine ove godine.

Od kada traju olakšice, uvoz proizvoda iz Ukrajine je udvostručen. Naročito se uvoze piletina, jaja i žitarice. U prvih šest meseci prošle godinem dvostruko više je uvezeno i meda, soka od paradajza i šećera. Prošle godine je, u odnosu na prethodnu, uvezeno 127 odsto više pilećeg mesa. Danas na trpeze EU stiže oko 25.000 tona piletine mesečno.

Evropski poljoprivrednici ističu da su zbog manje normi koje nameće Kijev svojim proivođačima, njihovi troškovi daleko niži, što obara cenu svima. Zato traže da se u ovom domenu uvede više reda i da se zaštite domaći proizvodi.

Poljoprivrednici istovremeno protestuju i protiv nelojalne konkurencije među proizvođačima iz razičitih zemalja EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)