BERLINSKI ČVOR SVE ZAMRŠENIJI: Recesija se produbljuje, BDP će i dalje padati, ali pomoć Kijevu nije upitna

I. Stanojević

31. 01. 2024. u 06:25

DOK nemački vojni zvaničnici ubrzano spremaju novu strategiju koja, kako je najavljeno iz kabineta kancelara Olafa Šolca, prvi put od Hladnog rata, treba, početkom marta, da predstavi operativni plan za delovanje Berlina u slučaju velikog sukoba u Evropi, na gotovo svim frontovima u zemlji, "eksplodiraju" objave štrajkova.

БЕРЛИНСКИ ЧВОР СВЕ ЗАМРШЕНИЈИ: Рецесија се продубљује, БДП ће и даље падати, али помоћ Кијеву није упитна

Foto: Tanjug/AP

Najavljena je obustava javnog prevoza, traktori i dalje izlaze na saobraćajnice, mašinovođe razmišljaju o ponovnom zaustavljanju vozova, a građani svakog vikenda protestuju protiv desničarske Alternative za Nemačku (AfD), tražeći da se ova partija zabrani. Na novi prekid rada, već sutra, pozvali su i sindikati avio-prevoznika, a juče su u štrajk upozorenja stupile i univerzitetske klinike širom zemlje.

U njima je pacijentima pružana samo ograničena nega, jer lekari nastoje da pojačaju pritisak na nadležne koji su zapeli u pregovaranju. Spor na relaciji Berlin - prestonice saveznih pokrajina, uvezao se u čvor i beli mantili pokušavaju da ga odreše. Bezmalo sve branše u proizvodnji i uslugama smatraju da je ponašanje države prelilo čašu, jer dok građani muku muče sa skokovima cena i inflacije, padom standarda i vrtoglavim rastom troškova života zbog paprenih energenata, vlasti ne odustaju od ogromne pomoći Ukrajini.

Nemačke federalne vlasti imaju pritom veliki problem na planu ekonomije koja se krajem prošle godine nanovo "smanjila". BDP je u četvrtom kvartalu pao u odnosu na treći, pa je trend odavno silazni i donosi glavobolju Šolcu.

Lane je najveća evropska ekonomija pala u blagu recesiju, podsećaju tamošnji mediji, ali za ovu godinu prognoze su crne. Tešku 2024. očekuju i mnogi ekonomisti, a neki ne isključuju dalji pad BDP tokom čitave godine.

- Postoje vladine mere štednje, ali su tu i stalni štrajkovi mašinovođa i prekidi u lancima snabdevanja, kao rezultat vojnog sukoba u Crvenom moru - kaže Karsten Brzeski, glavni ekonomista nemačke ING banke.

Štrajkovalo na hiljade lekara

SINDIKAT Marburger Bund pozvao je više od 20.000 lekara iz 23 državne univerzitetske bolnice širom zemlje da stupe u štrajk upozorenja, tražeći 12,5 odsto više plate za lekare i poboljšanje uslova rada. Uslovi rada u univerzitetskim bolnicama štete nezi pacijenata, ocenjuje Hans Martin Volenberg, prvi predsednik Marburške federacije Donje Saksonije. Osnovna plata za lekare sa dužim radnim vremenom između 200 i 600 evra ispod zarade njihovih kolega u regionalnim bolnicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)