ORBAN ŽESTOKO O EU: Imperijalistički Brisel vrši pritisak i ucenjuje suverene države članice

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

30. 01. 2024. u 14:06

MAĐARSKI premijer Viktor Orban smatra da "imperijalistički Brisel" vrši pritisak i ucenjuje suverene države EU koje se ne slažu sa politikom rata, migracija i pitanja roda koju vodi zvanični Brisel.

ОРБАН ЖЕСТОКО О ЕУ: Империјалистички Брисел врши притисак и уцењује суверене државе чланице

Foto: EPA

U intervjuu za francuski Point, Orban je rekao da Brisel nije ispoštovao suverenitet Mađarske kada je ta zemlja odbila da da saglasnost da se Ukrajini pošalje dodatan paket finansijske pomoći od 50 milijardi evra.

Osvrćući se na pisanje Fajnenšl tajmsa o navodnoj finansijskoj blokadi koju EU planira da nametne Mađarskoj, a što je zvaničnik Saveta Evrope porekao, Orban je rekao da reakcija Brisela na odluku Budimpešte "nije bila pozitivna".

Orban je naglasio da se Mađarska zalaže za prekid vatre i pregovore za kraj rata u Ukrajini, što, prema njegovoj oceni, nije pozicija koju zauzima većina članica bloka, i optužio EU da postaje "imperijalistička".

Orban je dodao da Evropska komisija vodi "ideološki rat" protiv Budimpešte. Prema njegovim rečima, ukidanje prava glasa Mađarske u Evropskom savetu bilo bi moguće samo u slučaju kršenja vladavine prava, ali je "jasno" da problem zapravo leži u mađarskoj politici kada je reč o pitanju migracija, roda i rata.

Orban je takođe rekao da bi, ako bi novac bio poslat Ukrajini, to bilo učinjeno preko volje Evropljana, budući da bi suma od 50 milijardi evra značila evropskim građanima koji, kako je naveo, "pate zbog loše ekonomije".

Govoreći o Ukrajini, Orban je ocenio da ta zemlja predstavlja problem za Evropu nevezano sa ratom sa Rusijom, i dodao da bi bliže veze Brisela i Kijeva imale "katastrofalne posledice" po EU, naročito kada je reč o poljoprivredi.

(Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024